2014. december 8., hétfő

Várakozás

Napok óta ezt hallgatom, átitatja szívemet az áhítat. Gyönyörű!

 

egy elkészült betlehem hímzés, Palkó oldaláról: 


2014. december 6., szombat

Mikulás-zsák kisfiúknak

Rokon fiúcskáknak készültek ezek a Mikulás-zsákok transzferálással. Remélem tetszeni fog nekik. :)
A csomagok csupa finomságokat rejtenek. A zsák jövőre újrafelhasználható.









Megjött Picurnak is a Mikulás, persze az Ő zsákját már mutattam: 



2014. december 4., csütörtök

Cica a Mikulás ölében

Már augusztusban elkezdtem hímezni a lánykámnak ezt a mintát, hogy decemberre mindenképpen kész legyen.

Minta: Innét

Anyummal együtt varrtuk rá a piros anyagra, és annyira de annyira tetszik. :)))

Pár fázis fotó: 

Itt még kontúröltések nélkül:


Varráshoz előkészülve: 


Farkasfog keretben:


...ééés, a kész zsák: 



2014. december 2., kedd

Brassói aprópecsenye

"Egység a bajban összetart. Mint ahogy a régi keleti mesterek mondták. Öt ujjam van, mindegyik más irányba szalad, de ha baj van és összecsukom, ököl lesz belőle."

Jézus Krisztus tanításai


Nagyon szeretem és nagyon ritkán készül. Így arra jutottam, felteszem ide, hátha akkor gyakrabban eszembe jut.

Hozzávalók:
50 dkg sertéscomb
15-20 dkg kolozsvári szalonna
1 kövér vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
só, bors
majoranna bőven
5-6 nagyobb krumpli
olaj a sütéshez

A szalonnát felkockázom és kisütöm a zsírját, ebben a zsírban párolom meg a hagymákat. A húst nagyon apróra vágom, majd a szalonnás hagymához teszem. Sózom, fűszerezem, és kevés vízzel felengedve puhára főzöm a húst. Közben a megpucolt krumplit kockára vágom és kisütöm az olajban. A végén összekeverem a sült burgonyát a hússal. Káposztasalátával tálaltam.

2014. november 29., szombat

Kávé likőr

"Alázat, szerénység és lelki béke. Ez az út Jézus Krisztushoz, de legfőbb út a szeretet. Alázat a mindennapokban, szeretet minden által ami Isteni, és szerénység mindenekhez és mindenkihez."

Idézet a Jézus Krisztus tanításai című könyvből



Hozzávalók: 
10 dkg őrölt kávé
2 dl +1,5 dl víz
40 dkg cukor
vaníliarúd (nekem ennek hiányában vaníliás cukor)
4 dl vodka (én csak 3 dl-t tettem bele, hogy én is tudjak belőle inni, nem szeretem a túl erős italokat)

Sajnos nem emlékszem kinél láttam a receptet, már korábban kiírtam egy kis füzetembe, hogy meglegyen. Szóval ha valaki felismeri a receptjét, írjon rám, hogy tudjam linkelni az oldalát.

A 2 dl vizet a kávéval együtt felteszem a tűzre, forrásnál átkeverem és még háromszor felforralom, majd félreteszem. Elkészítem a cukorszirupot. A maradék vizet felteszem a tűzre a cukrokkal. Közepes lángon kb. negyed óra alatt elkészül a szirup. Ezt a kávéhoz öntöm és jól összekeverem a kettőt. Ekkor mentem el a babámmal sétálni. Lényeg, hogy hagytam kihűlni a keveréket. A sétáról visszajövet hozzáöntöttem az alkoholt, és üvegekbe töltöttem. 2 nap érlelés következik a konyhaszekrényen.
Ezután pelenkán átszűrtem. Más sűrűbb szövésű anyag is megfelel, ki mit használ.
Ekkor kóstolni már lehet, ha valaki igényli még lehet bele tölteni plusz alkoholt. Jól zárodó üvegben hűtőben tárolom a továbbiakban, Felhasználás előtt érdemes felrázni.  Nekem kb. 7 dl jött ki ebből az adagból.
Tapasztalat: Nagyon kávés, nagyon finom, igazi női ital. Nem tudom megéri-e a karácsonyt? :))

Adventi koszorú 2014

"Ha két lépést teszel Isten felé - mondta nekem -, Ő odafut hozzád."

Pi élete

Idén nagyon szerettem volna egy kötött koszorúalapot, de én nem tudok kötni. Addig addig kérdezgettem az ismerősöket, míg anyum barátnője elvállalta. Nagyon szép lett, nézzétek:






Tettem rá szalagot, így lett mutatósabb:





Mint egy téli táj, jó meleg sállal, szánkóval, és egy bögre gözőlgő teával - azt nem látjátok, mert a kezemben van :)

Az előző évek munkái:
2013
2012
2011

2014. november 22., szombat

Ricottás sütőtökös pogácsa

Adott egy kedves szomszéd, aki egyszer csak csenget. Kezében egy kis műanyagdoboz, benne a hús töltelékének maradéka, elfogadom-e? Hát persze.
Elővettem egy fagyasztott levelestésztát, olvadás után kiterítettem, korongokat szaggattam és megtöltöttem a kapott krémmel:
ricotta, sült sütőtökpüré, petrezselyem, só, bors és egy nyers tojás - arányokat nem tudom, kérdezzétek a szomszédot :)))
Egy másik koronggal befedtem, villával "kalapokat" képeztem, és megsütöttem. Sütés után eltűnt a kalap jellege, inkább pogácsa jellegű lett.
Fincsi vacsora kerekedett belőle.

Sütés előtt a kalapok:


Majd a készre sült pogik: 


2014. november 20., csütörtök

Fenyő szalvéta

Közeledik Jézus születésnapja (no nem az igazi, hanem amit mi ünnepelünk), és végre egy olyan karácsony, amikor már előtte elkapott az ünnepi hangulat, nem pedig januárban, mint eddig...
Nagyban zajlik nálam a nagytakarítás, közben pedig tervezgetés, ötletelés.

Ha majd terítünk a nagy napra, akár ilyen szalvétát is hajtogathatunk (szalvéta az Ikeából):


Nálam egy arannyal befújt kockacukor került a csúcsra, de kis csillagot, vagy masnit is tehetünk a tetejére. A hajtogatás technikája pedig a pinterestről:

Ez egy ötlet Mikulásra: Itt

2014. november 11., kedd

Karácsonyfa díszek

Idén a kézzel készített képeslapok a karácsonyfára kerülő gömbök hangulatában készültek.

Igazán nem kell sok minden hozzá:
Színes karácsonyi mintás kartonpapír
kontúrmatrica 200 Ft
5 db A4-es színes fotókarton 75 Ft/db
Egy kis olló és kézügyesség, no de beszéljenek inkább a képek:




...és a kakukktojás :) 



Még van idő, lehet tevékenykedni!

Itt és itt láthatjátok az előző évek munkáit.

2014. november 9., vasárnap

Töpörtyűkrém

Anyaszótár:
-A lányom tejben (vajban) fürdet.
Lefordítva:
-Úgy lebukott, hogy még a bokámon is csorog végig... :)))

Hozzávalók:
30 dkg töpörtyű
2 egész főtt tojás
2 közepes lilahagyma
2 evőkanál mustár
só, bors

Tálaláshoz:
pirítós, 
lilahagyyma

A tojásokat keményre főzöm, megpucolom,felszeletelem, a lilahagymát megpucolom és szeletekre vágom. Egy harmad rész töpörtyűt teszek a késes aprítóba, a tojással és lilahagymával együtt darálom. Így járok el a többivel is. Akinek nagyobb aprítógépe van, nyilván nem kell részletekben készítenie. A végén ízesítem a mustárral és a sóval, borssal. Egy éjszakát állni hagyom, hogy az ízek összeérjenek. Kenyérre kenve lilahagymával tálalom.


2014. november 6., csütörtök

Chilis fokhagyma(krém)leves

"Noé kisebbik fia: -Apa, miért ölték meg ezt az állatot?
Noé nagyobbik fia: - Azért, hogy megegyék.
Noé kisebbik fia: - Miért?- kérdezi döbbenten.
Noé: - Mert azt gondolják erőt ad nekik.
Noé kisebbik fia: - Miért?
Noé: - Mert nem tudják, hogy az erőt a Teremtő adja." 
Részlet a Noé című filmből.


Hogy valóban krémleves-e döntse el a nyájas olvasó. Mert ugyan turmixoltam a hagymácskákat, de nincs benne semmi tejszín (vagy más tejtermék), ami pedig elég rendesen jellemző a krémlevesekre. Szóval a nagy kérdés, mitől KRÉM leves a krémleves???

Hozzávalók:  

kevés olaj
1 fej fokhagyma
1/2 vagy 1 egész chilipaprika (vérmérséklet függő) 
egy kis zellerzöldje, vagy vega-mix vagy leveskocka
csipet só
2-3 evőkanál liszt
2 l víz

Ez egy jó kis átmelegítő leves. A fokhagymát gerezdjeire szedem és megpucolom, kissé elnagyoltan felszelem. A chilipaprikából kivágom az erét, eltávolítom a magokat, és felszeletelem . Az olajat felteszem melegedeni a tűzre, erre jönnek a fokhagyma darabkák, amikor jól átpirult rászórom a lisztet, és jól átforgatom benne, mielőtt rákapna felöntöm vízzel és fűszerezem (só+ vega-mix, vagy leveskocka, és zellerzöldje és a chili). Készre főzöm és a végén botmixerrel pépesítem.

Jó étvágyat hozzá!

2014. november 3., hétfő

Karamell - akár gasztroajándéknak is

"Ami majd úgy múlik el, mint az édes karamell
hogy, minden cseppje más, szerelem, csalódás"

Road: Karamell

Nagyon egyszerű, eteti magát, fedobhatunk vele egyszerű kevert sütiket, lsd. itt, palacsintát, muffint, nyáron fagyit. Nálam nem várja be a sütit, elfogy lassacskán kiskanalanként... ha kell egy kis falat édesség. :)))

Hozzávalók:
20 dkg cukor
2 evőkanál víz
2 dl habtejszín
pici só

A tejszínt felforralom. A cukrot a vízzel elkeverve, és sózva felteszem egy magas falú fazékban. Fontos, hogy magas falú legyen, mert a kémiai reakciók elhatalmasodnak benne. :) Amikor a cukor elolvad, és kezd barnulni,(kb.5-6 perc) leveszem a gázt takarékra és hozzáöntöm a tejszínt. Ekkor felhabzik, és jön-jön kifele a fazékból megállíthatatlanul. Persze megáll, de óvatosan kell vele bánni és állandóan ott lenni mellette és kevergetni. Kicsit főzöm még és kész is. Nekem ez összesen kb. 10-15 perc. 2,5 dl jön ki belőle. Üvegbe töltöm, amikor kihűl akkor besűrűsödik.


és egy dal, miért is ne? 


2014. október 27., hétfő

Kolbász szalonnába göngyölve

Ez megint egy "nemisrecept". Inkább csak egy hasznos információ. Nekem újdonság volt, hátha másnak is az. A felvágottak, szalámik ára már úgy elszállt, hogy a kg-os ár helyett, a 10 dkg-t írják ki. Gondolom, ez is egyfajta marketingpolitika. Inkább nem fűzök hozzá megjegyzést.



Otthon ettem ilyet anyumnál, amúgy a fenyős multiban a húspultnál lehet megtalálni. 999 Ft/kg-ról leáraztak félárra, de talán rendes áron is megéri. Nekünk (2 főre) 2 reggelire és egy vacsorára volt elég a lenti mennyiség. Partifalatoknak is tökéletes egy salátával.
Ez a szalonnába csavart kolbászhús. Piros fehér zsineggel van átkötve.
40 dkg-t vettem kipróbálásra. Otthon sóban és színes borsban meghempergettem, és sütőzacskóban megsütöttem. Keletkezik húszsír is, ami plusz élvezet. Este sült, másnap reggel levágtam a zsineget, és vékonyan felszeltem. Finom, tudom mit tartalmaz (ellentétben pl. a párizsival), nem a megszokott, átlagos, és még jó az ár-érték aránya is.


2014. október 25., szombat

Vigyázz, mert megdöglik...7.

Unokaöcsém és sógorjelöltje fénykardoznak, éppen forgatják a következő STARWARS filmet, játszásiból.

Unokaöcsém felkiált a heves kardozás közben:
-Az erő velem van!
Mire a Sógorjelölt:
-Velem meg a fél falu!

:))))

Vigyázz, mert megdöglik...6
Vigyázz, mert megdöglik...5

2014. október 24., péntek

Sült túró gombóc

" A megértés legmagasabb formája, amit elérhetünk: a nevetés és az emberi együttérzés."
Richard Feynman


Hozzávalók: 
50 dkg túró
3,5 dl tejföl
4 tojás
12 dkg búzadara
1 citrom reszelt héja
8 dkg porcukor

A túrót villával összetöröm, és elkeverem a búzadarával, és két tojás sárgájával. A fehérjét habbá verem, (én tettem bele egy zacskó vanilíás cukrot, bár ezt nem írta a recept). Belereszeltem még a citrom héját. Száműztem a hűtibe kb. 1 órára. Ekkor hozzákevertem a habot, és gombócokat gyúrtam belőle.

A tejfölt elkevertem két tojással és a cukorral, majd nyakon öntöttem vele a gombócokat.

Sütöttem vagy 3/4 órát, alacsony hőfokon, nálam 4-es fokozat a gázsütőn.

Recept: Dolce Vita-tól

2014. október 22., szerda

Vaníliás keksz


Ezt a sütit az első babazsúron ettem, nekem is és a lányomnak is az első volt. Sőt még apának is az lett volna, ha ő nem dolgozik akkor. Az anyuka is imád alkotni a konyhában láthatjátok is a műveit a Gasztromankó oldalon.
Hát igen, ezt a sütit margarinnal készítettem. Nem vagyok büszke rá. Leszámítva, hogy majdnem műanyaggal készült, igazán fincsi lett. Tényleg. (a margarin 1 molekulában tér el a műanyagtól).

Hozzávalók:
25 dkg margarin (ha van rá lehetőség inkább a vajat javasolnám)
12 dkg cukor
2 zacskó vaníliás cukor
25 dkg liszt 
1/2 zacskó sütőpor

A puha margarinnal kikeverem a cukrokat, majd hozzákeverem a sütőporos lisztet. Eredetileg habzsákból kellett volna kinyomni kis karikákat, de annyira sűrű a massza, hogy nekem elszakadt a habzsák zsákja. :( Mondjuk, ilyen 1-szer használatos volt. Így inkább szalámi alakúra sodortam, kicsit hűtibe száműztem, csak hogy könnyen szelhető legyen, és korongokat vágva, sütőpapíros tepsin sütöttem. Elterül rendesen, és nekem nagyon édes is lett, de eltelt egy hét, és még mindig ropogós.






2014. október 20., hétfő

Cékla saláta

" A jó ima ezért mindig megtérés, mindig a hazatalálás csodája, s a legszentebbek ajkáról éppúgy, mint a legbűnösebb ember szájából. És valójában: nincs is más ima, csak ez; amikor a tiszta jót, nemcsak kérjük, de el is merjük fogadni Istentől; a hazatalálás imája, a kenyéré, amire - tudjuk - az ég minden angyalai térdet hajtanak."

Pilinszky János

Hozzávalók: 
1 kisebb cékla
1/2 alma
1-2 teáskanál ecetes torma
2 nagy evőkanál tejföl
majonéz
só, bors, cukor
1/2 citrom leve

A tejfölből, majonézből és a fűszerekből egy mártást készítek, majd ebbe reszelem bele a meghámozott céklát és a (szintén meghámozott) kimagozott almát.
Én a négyszögletű reszelő nagyobb lyukú oldalát használtam.

Ezek a színek...

Recept: Innét

2014. október 17., péntek

Marcella messze földön híres dió tortája

DoromBéni egy nagy lapos kövön sütkérezett egy tucat gyíkocska társaságában, és persze Gyuszi Nyuszi, és Marci, a mókus sem hiányozhatott a patak parti iddogáló helyről. Nagy sztorizgatásokban voltak éppen, amikor Marci ezt mondta,
-Igen, ez akkor történt, amikor az asszony megsütötte a ...
-Tudjuk, a MESSZE FÖLDÖN HÍRES DIÓ TORTÁJÁT! - kiabálta Gyuszi és Béni. Béni még egy mérgeset csapott is a farkával, mire a gyíkocskák eliszkoltak.
-Most miért? - tárta szét a mancsait Marci.
- Kedves barátom, már annyit emlegetted ezt a tortát, de enni még nem ettünk belőle. Tudod, amikor húsvétkor megsütöttük a répatortát, akkor is mondtad. - Szólt Nyuszi.
-Valóban? - kérdezte Marci megszeppenve.
Ekkor ért a patakhoz Cukorka, a cicalány (rendes nevén Cukorborsó, de a faluban mindenki így becézi: Cukorka), és lihegve mondta.
-Gyertek gyorsan, Matildának kisborja lett, Reszkess, már teleugatta a falut a jó hírrel.
Szedte lábát a nyuszi, de még hátrakiáltott - Te, Marci, szólj az asszonynak, ez az igazán jó ok az ünneplésre!- és már futott is üdvözölni a kis közösség új lakóját.
Így esett, hogy Reszkess, a németjuhász portáján nagy sürgés-forgás volt a hétvégén. Matilda gazdasszonya unokázni ment a városba, miután a helyi állatorvos megnyugtatta, a kisborjú jól van, Matildával egyetemben.
-Marci, drágám, akkor ellenőrizzük, minden itt van-e a sütéshez- mondta Marcella, kissé félve, hiszen emberlakon még soha sem sütött.
Rozi, a tyúkanyó felajánlott 3 tojást, Karcsi, a molnár kutyája biztosította a 260 g lisztet. Hanna és Panna, a két kisegér kimért egyszer 150 g, majd még 60 g cukrot, Katica hozta a 3/4 csg sütőport, Matilda szívesen adott 1,15 dl tejet, hiszen van elég a kis Bimbónak. Még kellett 1,15 dl étolaj, és 1-1,5 evőkanál cukrozatlan kakaópor. Hanna és Panna a liszttel elkeverték a kakaót és a sütőport. Cukorka felajánlotta, hogy összeállítja a tésztát. (Tészta recept: Tálalótól)


A tojásokat szétválasztotta, és a fehérjével felverték az 60 g cukrot, A sárgájával meg a 150 g cukrot. Ehhez jött a tej és az étolaj, majd a lisztes keverék (liszt, kakaó, sütőpor). A végén már csak fakanállal óvatosan hozzákeverte a felvert tojásfehérjét is. Egy 24 cm-es kapcsos tortaforma aljára kör alakú sütőpapírt tettek, erre halmozták a tésztát, és 4-es fokozaton 45 percet sütötték. (180 fok 30-35 perc, tűpróbával egy jobb sütőben) Közben Marci és Marcella, sőt még Ropi is, a gyermekük, bontotta és darálta a diót,
Marcella aztán a krémnél ismét átvette az irányítást.
3,5 dl édesített cukrászhabot felvert jó keményre, ebbe öntött (kb. 20 dkg) darált diót, amibe kevert Hanna 2 evőkanál cukrot. 10 dkg olvasztott vaj is került bele, no meg 2 lötyintés rumaroma. Na jó, egy csipetnyi fahéj sem fog ártani bele. Cérnával elvágták a tortát 2 helyen, így 3 lap keletkezett.
Marcella nagy szakértelemmel megtöltötte a tortát, 3 egyforma részre osztva a krémet, 2 rész a belsejére, 1 pedig a díszitéshez.  Egyenlőre az oldalát igen, de a tetejét még nem vonta be a diókrémmel. Ekkor alul-felül megfogta a tortát, oldalra fordította és forgatta, miközben Marci darált diót szórt az oldalára, ami a krémbe ragadt. Igazán látványos lett.
Ezután fedte be a tetejét is. A maradék 1,5 dl cukrászhabot is felverte, habzsákba töltötte a díszitéshez. Marcella igazán elégett lehetett, a torta fenséges lett. Mindenkinek jutott belőle, és dicsérték is rendesen. KoromBéni bajszán egy kis maradék habbal szunyókált az ablakpárkányon. Gyuszi Nyuszi hátba veregette barátját Marcit és így szólt:
-Most már értem miért hívod ezt messze földön híres diótortának.


2014. október 16., csütörtök

(Rumos) Dió Torta

" Könnycsepp a szempilládon este:
én vagyok.
Én vagyok az a kíváncsi csillag,
mely rád kacsingat
és rád ragyog.

A csók, a csókod, az is én vagyok,
Végigálmodom az álmodat, 
ölelésedben én epedek el,
csak én tudom minden kis titkodat.

A kulcs vagyok, 
mely szíved rejtett zárjait nyitja, 
s a nyíl vagyok, amely sivítva
holttá sebzi vágyad madarát.

A dal vagyok, mely belőled zokog
holt mámorok tört ívén át az éjbe:
s én vagyok az a sápadság, amit 
éjfél után, ha bálból jössz haza,
rád lehel a sarki lámpa fénye."

Wass Albert: Mert nagyon szeretlek


Ez lett az első apa-torta. :) 

Recept holnap. 
...

2014. október 15., szerda

Kiskanál - Házi joghurt

Natúr joghurtot elsőként magunknak készítettem, és bodzalekvárral ettük. Aztán mikor már a kisember is ehetett neki készítettem.


Hozzávalók:
tej (ha lehet házi) (kevesebb, mint 1l, nálam a termosz beltartalma határozza meg)
natúr joghurt (kb. 4-5 evőkanálnyi)
termosz

A házi tejet felforralom, és visszahűtöm kb. 40 fokra. Ezt úgy tudom ellenőrizni, hogy beledugva az egyik ujjam, még meleg, de nem kell azonnal kirántanom és a fülemhez dugni. ( A fül jó hővezető). 
Egy termosz aljába kanalazom a joghurtot, és hozzáöntöm a meleg tejet. Rácsavarom a tetejét, és próbálom 4-5 órán át ebben a melegben tartani. Párnákkal körül lehet bástyázni, ha jó az idő napra kitenni. 
Voálá, kész is joghurt. Még langyos, pont jó a babapocinak, felnőtteknek még be lehet tenni a hűtibe. 
Az én lánykám nagyon szereti. :) Csak így natúr, nem kell bele semmi. 

2014. október 13., hétfő

Baconbe csavart csirkemáj puliszkával

Nálunk minden ősszel van egy kis bográcsozás a lakótelepen. Lehet kóstolgatni is.
Sőt még versenyeznek is a főzőcskézők. Tavaly épp valami nagyon fincsit kanalaztunk a párommal, mikor kiderült, hogy amit eszünk, az lett a közönségdíjas étel.
Idén mentem körbe a bográcsok között, és kérdezgettem a szakácsokat mit főznek. Az egyik helyen kérdezem a mamókát mi készül, azt mondja lecsó, puliszkával. Mondom köszönöm, és mennék tovább, mire utánam kiabál a néni, fogalma sincs mi az a puliszka, igaz? Mondom, de, tudom, mi az, sőt még szoktam is csinálni. Na, erre nem számított. No de mi az a lecsó?!? :))))

Hozzávalók: 
50 dkg csirkemáj
20 dkg bacon, szeletek - nem a kockára vágott :)))

Rém egyszerű. A májat kisebb darabokra vágom, a szalonnát félbevágom, és minden egyes szalonnába becsomagolok egy májdarabot. Vajas papírral ( nem dobom el a vaj csomagolását, hanem a ráragadt vajat szétkenem a tepsin) kikenem a tepsit, lerakosgatom a tekercselt májakat, és jól megsütöm.

Puliszka receptje:  itt

A puliszkából virág alakú szaggatóval vágtam ki darabokat, és erre ültettem a májakat.



2014. október 11., szombat

Kiskanál - porridge gyümölccsel

"Az anyaság szárnyakat ad!"
N.D. Redbull után szabadon :)

Amikor először készítettem Neki, nem sok reményt fűztem hozzá. Aztán ette becsülettel. Az a tévképzetem támadt, hogy előző életében angliában élt, és még halványan megvannak az ízélmények. :)
Ez a zabpehelykása állagra olyan, mint a puding, íze nem sok, ezért is kell mellé valamilyen gyümölcs.
Nálunk ha van zöldalma, ez a savanykásabb, az nagyon megdobja.

Hozzávalók: 
2 dl forrásban lévő víz
2-3 evőkanál apró szemű zabpehely
1/2 zöldalma hámozva, magozva, kis kockákra vágva

Egy kislábosban felteszem a vizet forrni, amikor gyöngyözik beleszórom a zabpelyhet, és kicsit főzöm. Kb. addig, míg olyan "nyákos" lesz. Ekkor a gyümölccsel együtt turmixolom, és még melegen megetetem a Kisbabámmal. Ezt már 6 hónapos kortól lehet adni, mi nemrég kezdtük el, kiváltandó az uzsonnát.
Én nem teszek bele cukrot, sem fahéjat, de felnőtteknek simán el tudom képzelni mazsolával, dióval és persze tejjel készítve.


2014. október 7., kedd

Kiskanál - Brokkoli főzelék sajttal

Az én kicsi lánykám már főzeléket is eszik. Ha kedvére valót főzök, úgy nyitogatja a kis száját, mint egy kis vércse. Szerencsés vagyok, hiszen szereti a pocakját, és eszik rendesen. Amikor elfogy és üres a kis tálka, megmutatom neki, ő pedig csendben tudomásul veszi, hogy nincsen több.



Hozzávalók: 
1 krumpli
2 kicsi rózsa brokkoli 
1 kiskanál extra-szűz olívaolaj
1 darabka sajt

A krumplit meghámozom és kis kockákra vágom, a brokkolit megmosom, és még kisebb rózsáira szedem. Együtt megpárolom, és turmixolom 2-3 evőkanálnyi főzővizzel. A tetejére öntöm az olajat és reszelem a sajtot.


2014. október 5., vasárnap

A fény, az fény, köszi Prometheus!

Jönnek a rövid nappalok, a korai sötétedés, a forró teák, kakaók, a bújós takarók, filmnézős esték, és a gyertyák, vagy a kandalló tűze. Most nevetni fogtok, de nekünk a tv-n van egy alkalmazás, ami egy működő kandallót mutat. Romantikus estén veti be a párom, bár néha megijedek, ki lehet az, aki rak a tűzre, ha csak kettesben vagyunk... :) (Komolyan, benyúl egy kéz, és bedob egy fahasábot, zseniális!)

Fénylények vagyunk, szükségünk van fényre. Azért kell éjjel aludnunk, mert a csillagok energiáiból feltöltjük fényelemeinket.

2014. szeptember 19., péntek

Paprika lekvár



"Jól tudom: a fényt a szemem itta, a dalt a fülem fogta, a simogatást a kezem érezte, szép utakon a lábam vitt, és a gondolatok a fejemben születtek, mint az ég távoli villódzása, de mindezt a szívem gyűjtötte össze, és belőle lett minden, ami SZERETET."

Fekete István

Hozzávalók: 
Bruttó 3,40 kg piros húsú paprika, nettó 2,60 kg (főleg kápia, de volt benne más típusú is)
6 emberes vöröshagyma (kb. teniszlabdányi)
1 evőkanál só
1 dl fehérbor ecet (lehet almaecettel helyettesíteni)
4 gerezd fokhagyma
4 evőkanál étolaj (lehet olíva is)
2 kicsi konzerv paradicsom
3-4 evőkanál cukor (kóstolásnál kiderül mennyi az annyi)
1 anyuka -segítségnek :)

Az én anyum képes volt 220 km-ről felhozni az előre megmosott, lecsumázott, egyen darabokra vágott pirospaprikát, amikor mondtam, hogy paprikalekvárt szeretnék elrakni, de itt a fővárosban 3-400 Ft kilója, otthon meg 200 Ft alatt van. Hát így kezdődött.



Aztán felrakta a legnagyobb fazekamba a paprikát, és a gerezdekre vágott hagymát. Alá öntött 1 dl vizet, jól megsózta, majd a só elvégezte a maga dolgát. Összeesett a rengeteg paprika, és engedett annyi vizet, amiben szépen megfőtt. Amikor puha lett, nekimentünk a botmixerrel, de nem voltunk megelégedve az eredménnyel, hiszen a héja még darabokban érezhető volt. Így aztán hozzáöntöttük a paradicsompürét, az ecetet, olajat, cukrot, és ment át részletekben a turmixgépbe. Ott már szép egynemű, krémes lett. Ezután még egyszer fel kellett főzni, kb. forrástól számított 5 perc, állandó kevergetés javasolt, mert köpköd.
Tiszta üvegekbe töltöttük, rá a fólia, rá a kupak, fejre állítottuk pár percre, és száraz dunsztban töltötte az éjszakát. Elvileg a kupak és a fólia közé még mehetett volna egy késhegynyi szalicil /üveg, de nem kaptam, így ez a tartósítási eljárás elmaradt.
10 kicsi üvegnyi jött ki ekkora adagból. A kicsi üveg jelen esetben bébiételes, pestós, vagy tormás üveg volt előző életében.
Persze kérdezhetnétek mire használjuk ezt a lekvárt? (Nem édes, kifejezetten pikáns)
Mi kenyérre kenjük. Isteni! Nálunk így el is fogy. Persze lehet tenni gulyáslevesbe, pörköltbe, halászléhez, paradicsomszósz-os "olaszos" ételekhez, lehet mártogatós zöldségekhez, vagy grissinihez. Húsok mellé is el tudom képzelni.

2014. szeptember 17., szerda

Steak burgonya



"Este van, este van,
édesapa fáradt-
aranyhajú lányom,
te bonts nekem ágyat.

Szelíden te simítsd
puhára a vánkost,
ágyam szélire is
te ülj ide mármost.

Homlokomon a bú
nagyon elborongott, 
kicsi száddal róla
 leheld el a gondot.

Virágfejecskédet 
hajtsd szívem fölébe,
nevess éjszakára
csillagot beléje.

Mesélj is majd egyet
szegény apukádnak,
úgy mintha mesélnél
a hajasbabának:

"Volt egy szegény ember
nagy Meseországban,
nem volt mása csak egy
aranyhajú lánya..."

Móra Ferenc: Este

Ismét egy "nemisrecept". 
Hozzávalók:
Burgonya
olaj
sült krumpli fűszersó

A burgonyát NEM hámozzuk meg, csak jól levakarjuk róla a sarat, gerezdekre vágjuk és forró olajban kisütjük. Sült krumpli fűszersóval ízesítjük. 

2014. szeptember 12., péntek

Tavaszi rizsestál

"Ma imádkoztam érted, és tudom, hogy Isten meg kellett, hogy hallgassa. Éreztem a választ a szívemben, bár Ő nem szavakkal beszélt. Nem kértem gazdagságot és hírnevet, tudtam, hogy téged ezek nem érdekelnek. Sokkal tartósabb kincseket kértem Tőle. Azt kértem Tőle, hogy legyen melletted minden új nap kezdetekor. Hogy adjon neked egészséget, áldjon meg, és küldjön neked barátokat, akikkel együtt járhatod az utadat. Boldogságot kértem számodra a kis és nagy dolgokban egyaránt. De leginkább szerető gondoskodásáért imádkoztam."

Elisabeth Elliot

Ez egy olyan "nemisrecept". Amikor nincs semmi ötletem, hogy mit főzzek, semmi érdekes nem lapul a mélyhűtőben, akkor ilyenek készülnek.

Hozzávalók:
fél csirkemell
kevés olívaolaj

kevés szójaszósz

két bögre rizs
4 bögre víz
leveskocka
borsó, kukorica, bébirépa

A csirkemellet kis kockákra vágom, sózom és bepácolom az olaj és a szójaszósz keverékével. Kicsit állni hagyom, majd kisütöm.

A rizst kevés olajon megpirítom, hozzáöntöm a vizet és a zöldségeket, beledobom a leveskockát és készre párolom. Összekeverem a hússal és tálalom.



2014. szeptember 4., csütörtök

Vers mindenkinek :)

Megy az egyik közösségi oldalon egy játék. Meghívásos alapon működik, és ha meghívnak, felvésheted a kedvenc versed (itt vannak már eltérések, van aki ragaszkodik a magyar vershez, de ez nem általános) és meghívhatsz még pár embert, akiknek kiváncsi vagy a kedvenc versére. Ott olvastam ezt a verset, - és még sok mást is, ami megfogott, megérintett és gyönyörű volt - de ez valami kedves bájjal és finom humorral átszőtt szöszenet. Fogadjátok szeretettel:

Varró Dániel: Limerickek

Lakott egy kisbaba Veszprémbe,
egy reggel cukornak lett nézve.
Kávéba bétetten
megitták véletlen.
Túlzottan cuki volt vesztére.

Lakott egy kisbaba Vácott,
folyton a macskával játszott.
Kapott egy plüsst:
"Inkább ezt üsd!"
Azt hitték, arra majd átszok...

Lakott egy kisbaba Ukkban, 
azt hitte, fülén is luk van.
Fülébe is szórt hát
robbanós cukorkát.
Azóta esőben pukkan.

Szájába vett mindent Eszterke,
szülei türelmét tesztelte.
Lenyelt egy pendrive-ot,
Azt mondták: "Ez már sok.
Eszterke, ne számíts desszertre!"

:)



2014. szeptember 2., kedd

Joghurtban pácolt csirkecomb

"Semmiért ne aggódjatok, 
hanem imádságban és könyörgésben
mindenkor hálaadással
tárjátok fel kéréseiteket
Isten előtt" 
Filippi 4,6
Az idézetet Mamkánál láttam meg, és megérintett. Köszi.


Nagy kedvenc most nálunk. Mindenképpen friss csirkéből ajánlom, akár szárnya, akár combja, mert fagyasztottból nem lesz olyan puha.

Hozzávalók:
12-13 db csirkeszárny, vagy csirke alsó-felsőcomb vegyesen FRISS (nem fagyasztott)
1 nagy natúr joghurt (készült már házi joghurttal is)

2-3 gerezd fokhagyma
1 teáskanál pirospaprika (aki szereti, annak chili)
színes bors

A húsokat előkészítem. Ha szárny, vagy jógaülésbe ültetem, vagy levágom a végét, és alaplevet főzök belőle. Ha az alsó-felsőcomb egyben van, akkor kettévágom, mert így jobban átjárja a pác. Besózom a húst.
Egy tálba öntöm a joghurtot, ebbe jön egy kis pirospaprika, és a foghagyma apróra vágva, vagy átnyomva fokhagymanyomón. Mi szeretjük nagyobb darabokban. Elkeverem a pácot, és a húsokat beleteszem. Megy 1-2 órára lefedve a hűtőbe.

Ezután már csak vajas papírral kikenek egy tepsit, és bele rakosgatom a húsokat, ráöntöm a maradék joghurtos pácot, és színes borsot darálok a tetejére.
1-1,5 óra alatt belül puhára, kívül ropogósra sütöm, közben kétszer megforgatom, hogy minden oldalán megpiruljon. Köretnek most burgonya krokettet választottam.