2012. február 5., vasárnap

Busásan töltött Quiche

Wikipédia szerint: Quiche (ejtsd:Kis) a franciák pizzája, egy klasszikus francia étel, melynek alapgondolata a következő: egy omlós tésztaágyon pihenő, gazdag feltéttel megpakolt, tejszínes tojással összesütött lepény.

Ma délelőtt a piacon hirtelen felindulásból elsétáltam a halas pulthoz. Gyakran gyönyörködöm, de ritkán vásárolok a több ezer forintos készletekből. Most aztán elkerekedett a szemem: hal kevesebb, mint 1000 Ft-os áron? Hamar gyorsan gyere csak a kosaramba. Itthon aztán utánaolvastam, és megtudtam, hogy nagy valószínűséggel az "egye ki a busát a Balatonból" kezdeményezés részeként tudtam ilyen áron hozzájutni a filézett halhoz.
"A busa egy Kínából származó, betelepített halfaj, mely a tápláléklánc alján elhelyezkedő planktonokat fogyasztja, ezzel pedig táplálék konkurense az őshonos halfajok ivadékainak. A Balaton jelenlegi vízminősége mellett -melyet az alacsony produkció jellemez- nem tekinthető egyértelműen hasznosnak. Ha a busaállomány nem csökkenthető, esetleg növekedne, ez a folyamat az őshonos balatoni halak állományának vészes csökkenéséhez vezethet. A kampány során a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. által kifogott busát a partmenti településeken fogjuk árulni, elsősorban a lakosság, a turisták és a halsütödék, vendéglők számára, kedvező, önköltségi áron. Ha mindenki együttműködik velünk, és csak néhány kiló busát megeszik ezzel jelentős mértékben segíti a Balatont, segíti az őshonos halállomány felfutását.
A busa fogyasztásának Magyarországon annak ellenére nincsenek hagyományai, hogy húsa bizonyítottan egészséges sőt, egészségmegőrző hatású, telítetlen zsírsavakban gazdag, a szív és érrendszeri betegségekhez tartozó diéta, valamint a koleszterin szint csökkentő diéta egyik fontos alkotórésze."

www.balatonihalgazdalkodas.hu

Nem búsultam, inkább megkerestem busa barátait, hogy együtt lehessenek, úgymint: fokhagyma, kapor, újhagyma, és kukorica.
A linzertésztához 20 dkg lisztet, 10 dkg hideg vajjal, 1 tojássárgájával, kevés sóval és 1 evőkanál hideg vízzel gyorsan összegyúrtam, majd száműztem egy félórára a hűtibe. Mondhatjuk úgy is, hogy hidegre tettem. :) 
Addig a halat kockára vágtam és kevés olajon egy pár percet sütöttem, hogy ne teljesen nyersen kerüljön a sütőbe. Kb. 2 maroknyi legyen. 4 kisebb újhagymát lekarikáztam. A krémhez 2 tojást felvertem, hozzátettem a linzerből maradt fehérjét is, majd maradék tejföllel és tejjel (kb. 2,5-3 dl összesen) elkevertem. (főzőtejszín és pénztárca kímélő megoldás a tej-tejföl kombó) Fűszereztem sóval, fehér borssal, sok kaporral, és 4 gerezd préselt fokhagymával. 
A tésztát kinyújtottam és tortaformába nyomkodtam, majd 10-15 perc elősütés után beterítettem újhagymával, következő rétegként jött a kukorica végül a halkockák. Felöntöttem a kapros krémmel, és kb. 180 fokon 30-35 perc alatt készre sütöttem. 

2 megjegyzés:

  1. Hm... nagyon guszta. Én nagyon szeretem a busát. Rendszeresen vettem, amíg lehetett kapni itt a piacon. Mert olcsó. Mert kiadós. Mert finom.
    Egy ideje már nincs, csak pangráziusz meg tilápia, szóval azokat meg nem is szeretem és sokkal drágább is.
    Nagyon jó párosítás a busa és a quiche!

    VálaszTörlés
  2. köszönöm, és igazán finom lett!!

    VálaszTörlés