2013. május 1., szerda

Császármorzsa kölesből

"Add meg minden napnak az esélyt, hogy életed legszebb napja legyen!"
Mark Twain

Barátnőmnél ettem, ő pedig Rita konyhájából leste el.
Természetesen házi lemon curddel az igazi. :)

Hozzávalók:
80 g hántolt köles                                                                  120 g búzalisz
240 ml víz                                                                              80 g cukor
csipet só                                                                               1 citrom reszelt héja
                                                                                           4 tojás
                                                                                           200 ml tejszín
                                                                                           vaj vagy kókuszolaj 

A kölest átmossuk párszor, majd megpároljuk alacsony hőfokon a vízzel és egy csipet sóval. Ha kihűlt a kezünkkel morzsoljuk szét.
A tojásokat válasszuk szét, majd a fehérjét verjük kemény habbá.
A köleshez elsőként adjuk a száraz hozzávalókat: a lisztet, a cukrot, a citromhéjat, majd keverjük hozzá a tojás sárgáját a tejszínt legvégül pedig óvatosan a tojások habját.
Vajon, vagy kókuszolajon kissé megsütjük két részletben. A masszát sütés közben lapos végű fakanállal daraboljuk szét, így könnyebben és gyorsabban sül.
Ez a morzsa nem annyira száraz, mint hagyományos változata, a kölest szinte nem is érezni benne.



3 megjegyzés:

  1. :) lesz még köleses recept, ez egy szupergabona!

    VálaszTörlés
  2. Legközelebb így készítem...de először most a kölesgolyót:))Már egyszer ugyanis kinéztem magamnak,de elfelejtettem,Jó,hogy újra belebotlottam:))

    VálaszTörlés