2013. május 13., hétfő

Zöldbab egyszerűen

"Ha az alacsonyabb istenségek, így olvastuk a Timaiosban, a lélek halhatatlan princípiumához jutván, emberi testet öltöttek, a halhatatlan lelket az agyban helyezték el. A becsvágyó lelket a mellkasba, a lobbanékony lelket a rekeszizom és a köldök közé illesztették. A lobbanékony lélek bősz állat, s a törvények meghatározása szerint a köldökhöz van láncolva."

Karel Schulz: Kőbe zárt fájdalom

Joker étel, gyorsan elkészül, zöldséges, nem terheli meg nagyon a gyomrot ezért általában vacsorára készítem.
Hozzávalók 2 személyre: 
fagyasztott zöldbab 2-3 maréknyi
víz, só, vega-mix (ez olyan, mint a vegeta, csak nincsen benne tartósítószer, így só sincs)
1 kis doboz tejföl
1 tojás sárgája
sajt
némi szalonna (bacon, császár)

A zöldbabot kevés vízben megpárolom. Ízesítem sóval és vega-mix-el. Miközben puhul kikeverem a tojást a tejföllel. Lehet bele reszelni egy kevés sajtot.
Egy jénai tál aljára teszek egy-két csík szalonnát, erre jön a már puha zöldbab, nyakon öntve a tojásos öntettel, a tetejére még egy kis maradék szalonna, és reszelt sajt.
Sütőben 10-15 perc alatt összesütöm. Fokhagymás krutonnal lenne az igazi, de sima pirítóssal / kenyérrel is jól laktunk vele. Készült már szalonna nélkül is. Folyamatos fejlesztés alatt áll, attól függően mi lapul a hűtiben. :)


2 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszik:))
    Én rakott zöldbabot szoktam készíteni,de az elég macerás.
    Roston hal mellé is el tudnám képzelni köretnek,úgyhogy ki is próbálom:))

    VálaszTörlés