2013. május 15., szerda

Vörösboros csirke


"Maradandó művet kell alkotni, mert ezt kívánja a lélek. A maradandó alkotásokat a vér és a fájdalom hozza létre, s mert örökkévalóak, mindig fiatalok maradnak. Az isteni Donatello remete volt, aszkéta, a művészetet szigorú szerzetesi regulának tekintette, amelyet mindig híven betartott, amelyet soha nem szegett meg, s e regula kísérte életútján A regula Isten adománya és örökérvényű. Minden örökös benne, örök szegénységi, tisztasági és engedelmességi fogadalmakat tartalmaz. Aki nem képes megtartani e fogadalmakat, az  nem művész, nem ismeri a regulát, közönséges halandó, mulandó műveket alkot és vesztébe rohan, mert Isten, a regulák adományozója szörnyű büntetéssel torol meg minden ellenük elkövetett vétket. Legsúlyosabb büntetése az ügyesség, a büszkeség és hiúság. Ha Isten hiúsággal ver meg, dobd el az ecsetet és a vésőt, térj vissza a világba, hogy nyeljen el a világ, és feledés boruljon rád. Az ügyesség felszín, utánzás. Az utánzás pedig gúnyos fintor. A gúnyos fintor pedig a pokolba való, nem Isten dolga. Ha hiúsággal ver meg az Isten, akkor menj el gyorsan és csak embereknek tetsző dolgokkal foglalkozz, ne mocskold be a rendet, mert akkor hiányzik belőled a szépség, a lélek, az ízlés, az érzés. A hétköznapi dolgok rabja vagy, nem vagy maradandó, s ha nem vagy maradandó, akkor fiatal se vagy, eredj. Ha büszkeséggel büntet az Isten, térj vissza a világba, mert akkor világi ember vagy, nem szerzetes, a világ bőven megjutalmaz büszkeségedért, nincs már semmi keresnivalód a művészet szerzetesrendjében, itt csak a bukás vár rád. "

Karel Schulz: Kőbe zárt fájdalom

Ezt a receptet Csiperkénél találtam. Általában azt mondják a vörösbor vörös húsokhoz, főleg vadakhoz illik. Ezzel a csirkével kimondottan finom volt. Lehet, hogy a kivétel erősíti a szabályt.
Hozzávalók:
4-5 csirkecomb
só, bors,
vaj és olívaolaj keveréke
1 nagy vöröshagyma apróra vágva
1 répa apróra vágva
3-4 dl száraz vörösbor
3-4 gerezd fokhagyma apróra vágva, vagy zúzva
1 evőkanál borecet
1-2 evőkanál méz
2-3 teáskanál kukorica keményítő

A csirkecombot ha nagyobb kettévágjuk, sózás, borsozás után vaj és olaj keverékén megpirítjuk.
Mikor egyik fele már jó, átforgatjuk és hozzáadjuk az apróra vágott hagymákat, majd a répát. Kis idő után felöntjük a borral és borecettel, meglocsoljuk a mézzel, és puhára főzzük a csirkét a répával. A combokat kivesszük, és a levet kevés vízzel elkevert kukorica keményítővel besűrítjük.
Én rizzsel és olívabogyóval tálaltam.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése