2012. április 9., hétfő

Hokkaido kalács - kötelező!

"A forma üresség, az üresség forma." Szív szútra

Már rég készültem arra, hogy kalácsot süssek, és erre tökéletes alkalom a húsvét. Több más blogon is az egekig dicsérték ezt a japánból idevándorolt péksüteményt, kíváncsi voltam valóban így van-e. Hát meg kell mondjam nem tévedtek. Csak legekben lehet beszélni róla. Foszlós, puha olyan, mintha a pékségből hoznám, csak sokkal jobb, mert hiszen saját.

A receptet több helyről vadásztam, elsőként a magyar Kenyér-Istennőt említeném meg: Limarát, de megnéztem Rita konyháját is.

Az én változatom a következő (csak pár dolgot változtattam alapanyag hiányok miatt):
60 dkg liszt (többen keverték rétes, vagy tönkölyliszttel, én nem tettem)
2,5-3 dkg friss élesztő
3 dkg tejpor (helyette nekem 2 evőkanál burgonyapehely)
8 dkg cukor (nálam még egy csomag vaníliás cukor is)
1 mokkáskanál só
1 tojás
2 dl tej (nálam 2 dl tejsavó-mascarpone készítés maradéka)
2 dl tejszín

Mielőtt bárminek is nekiállnánk az összes hozzávalót vegyük ki a hűtőből és egy kis ideig tartsuk szobahőmérsékleten.
A meleg cukros tejsavóban felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet elkeverjük a cukorral, a van. cukorral, a sóval és a burgonyapehellyel. Érdemes kelesztőtálba tenni a lisztet, először a száraz hozzávalókkal, majd hozzáadjuk a nedves elemeket, a felfuttatott élesztőt, a tojást és a tejszínt. Én robotgéppel kezdtem el dagasztani, gyönyörűen felvette az összes lisztet, és egy ruganyos, hólyagos, nem túl folyós tésztát kaptam. Már ekkor láttam, ez egy jó cucc. :) A tálat lefedve, duplájára kelesztettem.
Amikor megkelt, 4 egyforma részre vágtam és mindegyiket hosszúkásra nyújtottam. Feltekertem, és kivajazott formában még egy kicsit kelesztettem. Kevés tejjel kentem meg a tetejét és 180 fokon 40-45 perc alatt aranybarnára sütöttem.

2 megjegyzés:

  1. Gyönyörű forma. :)

    Én is már sokszor kacérkodtam vele. Egyszer sorra kerül. Nagyon szépet sütöttél. És látszik a belsején, milyen könnyű, finom, lágy lehetett. :)

    VálaszTörlés
  2. Igen. Egyből kedvenc lett. Pláne anyum cseresznye-meggy lekvárjával.

    VálaszTörlés