2012. április 1., vasárnap

Répatorta 2.

Hol is tartottam? Ja igen, a recept. Hát jó legyen nektek Nyúl! :)

26-os tortaformában gondolkozzatok Kedveseim! Ezt a receptet egy nagyon kedves és vendégszerető Nyuszi osztotta meg velem az alábbi formában:
A baromfiudvarban összetartó népek élnek, így Rozi, tyúkanyó felajánlotta 4 tojását a tortához. DoromBéni, az éltes kandúr csent a házból olajat (1 és 1/4 bögrényit). A szomszéd molnár kutyája Kuvasz Karcsi némi velős csontért hajlandó volt finomlisztet hozni (2 bögrényit). Katica, a bogár kisebb mennyiségekre szakosodott, és nem utolsó sorban repülni is tudott. Így az ő feladata lett a következők beszerzése a konyhából: 2 teáskanál sütőpor, 2 teáskanál őrölt fahéj, 1 teáskanál szódabikarbóna, 1/4 teáskanál só. Gyuszi Nyuszi kiment a kertbe és kihúzgált 6-7 közepes méretű sárgarépát, ha éppen nem felelt meg a méret az ízlésének, akkor elrágcsálta azokat. Marci barátja a közeli erdőből gyakran meglátogatta.
 -Szevasz, Gyuszi, mi a pálya máma? Répa-rekord döntögetés?-kérdezte Marci.
-Nem, a csajok tortát akarnak sütni, csak sehogy sem találok megfelelő méretű gyökeret hozzá.-kacsintott Gyuszi barátjára.
-Hát akkor te is úgy vagy, mint nálunk az asszony, mikor a messze-földön híres diótortáját süti. Kétszeres mennyiségű csonthéjast bontok, mert közben elkóstolgatja. -nevetett Marci nagyot.
-Jujujj, jut eszembe, hát engemet megbíztak még egy feladattal!-kiáltott Gyuszi.
-Kérnék tőled egy kis diót a tortához, nem kell sok éppen csak 1 bögrényi. Aztán gyertek el ti is vasárnap amikor felszeljük a tortát.
-Rendben, haver! -és már el is iszkolt a mókus, mert nagy dumagép volt, és muszáj volt az egész erdőben elmesélnie, mire készül a faluszéli kis majorság állatsereglete.
Amikor is már majdnem minden hozzávaló rendelkezésre állt, már csak egy terv kellett, mikor osonjanak be a házba. Cukorborsó, a cica, aki mindig figyelt, megjegyezte, hogy vasárnap hosszú mise lesz, hiszen Húsvét vasárnapja lesz. Az állatok nagy tisztelettel hallgatták Cukorkát, (hiszen csak így becézték) fogalmuk nem volt róla mi is az a Húsvét, de nagyon fontos dolog lehet, hiszen a ház asszonya már hetek óta suvickol, seper, mos és tereget egyfolytában. Aztán eljött a vasárnap reggel. Az Úr és felesége ünneplőben elvonultak a templomba. Több se kellett állatainknak.
Kuvasz Karcsi, aki majdnem olyan okos volt, mint az apja Pali bácsi, irányította a többieket, sőt azt is tudta mit hol tartanak a konyhában. Cukorka kapott két tálat, egy kisebbet és egy nagyobbat. A kisebbe került az olaj, és a tojás, ezt Lilli, a lúd gyors szárnycsapásokkal összedolgozta. A nagyobb tálba Cica összekeverte a lisztet, a cukrot, (1 és 1/2 bögre), a sütőport, a fahéjat, a szódabikarbónát és a sót (1/4 teáskanál). Ekkor a kis tálban elkevert tojásos olajat hozzáöntötték a nagy tálhoz. Hanna és Panna, a két kisegér reszelte a répát, Marci pedig eljött darálni a diót, mivel ő ebben az igazi szakmókus. Hopp, egy narancs is előkerült a konyhapultról, Panna ennek a héját is lereszelte.
Cukorka jó alaposan összedolgozta a nagy tál tartalmát, majd belekeverték a reszelt répát (2 és 1/2 bögre), benne a narancs héjával, és a darált diót is. (Marci szerint a dió kicsit megpörkölve és durvára vágva jobb lett volna, de hát a többieknek nem volt ilyen erős a foga). Rozi eközben felmelegítette a sütőt 180 fokra, és a tortaformát kikente és ki is lisztezte. A formába került a massza, szépen elegyengették, 40-45 percig sült. Fogpiszkálópróba után, várták hogy kihűljön a sütemény.
Időközben Reszkess, a nagy németjuhász, aki két házzal arrébb lakott, ugatni kezdett. Ez volt a jel!!
Jaj, jaj, jön a gazda és a gazdasszony, és mi még nem készültünk el, most mi lesz!!!!
Az összes állat pánikba esett, kiabált, fel-le futkározott, hadonászott, jajveszékelt.
-Hrrr!-morgott Karcsi, mire mindenki csöndbe lett. Ide figyeljetek, már nincs időnk visszamenni a helyünkre, ezért a következőt javaslom: álljuk körbe a tortát, és nézzünk nagyon ártatlanul, ez mindig bejön. Így aztán Karcsi mellé állt DoromBéni és Cukorka, a cicák mellé Rozi és Lilli, Gyuszi és Nyuszi, majd Hanna és Panna, akik reszkettek félelmükben és Marci aki nagy szemekkel várta első találkozását az emberekkel.
Nyikorgott az ajtó és belépett a háziasszony. -Uram segíts!-kiáltotta, mikor a szeme elé tárult a kurta-furcsa látvány. Majd beleszagolt a levegőbe (a torta illatozott merészen), és elnevette magát.
-Jer be uram, hát az állatok kedveskedtek nekünk egy kis meglepetéssel!
Ekkor esett le az asztalról Nyuszi féltve őrzött családi szakácskönyve. Az asszony felvette és elolvasta a receptet, látta, hogy még nincsen befejezve a torta, így megengedte az állatoknak, hogy benn maradjanak a házban, még az egereknek is, akik hangosan cincogva bujkáltak a cicák farka alá.
Így hát az asszony 10 dkg vajat kikevert 1 tömlős krémsajttal (natúr camping, mackó)  és fokozatosan adagolta hozzá a cukrot (1 és 1/2 bögre) és a narancs levét. Ezzel kente meg a torta tetejét. Majd felszelte, és kiosztott mindenkinek egy-egy szeletet.
Ezt az ünnepet évekig emlegették, de a mai napig se tudnak rájönni, honnét tudták az állatok, hogy húsvét volt aznap.

5 megjegyzés:

  1. :))
    Még sosem sütöttem répatortát. De ami késik, az nem múla...

    Nem voltam ám múltkor bolhán, mert úgy elaludtam, mint a huzat. Hajnali négykor iszonyatos fejfájásra ébredtem. Bevettem egy fájdalom csillapítót és fél tízkor ébredtem fel. Meg most vasárnap sem voltam, mert tornádó erejű szél volt - le is vitte az egyik üres virágládámat az ablakból - , úgyhogy nem volt kedvem kidugni az orromat sem.
    Majd húsvét után. :)
    Te voltál?

    VálaszTörlés
  2. Igen, de én is elaludtam. Kilenckor mentem ki anyummal, és pont az orrom elől vittek el egy kuglófsütőt. Egy kisfiú cipelte szorgosan az anyja után, többször is láttam míg bóklásztunk. Az óraátállás miatt lehetett, barátnőm szerint minél nagyobb boszorkány valaki annál jobban érzékeny ezekre.:))) Felnéztem az ablakodba (már ha jól sejtem melyik)és gondoltam rád, hogy már biztos főzöl javában. :)

    VálaszTörlés
  3. :)) Akkor én nagy boszorkány vagyok. :)
    Na majd legközelebb, ha jársz erre! :) Előtte írhatnál egy mélt is, megadom majd a telcsiszámom, és rám csöröghetsz, vagy fordítva és akkor talán összejön a dolog, hm?

    Kellemes Ünnepet, sok finomságot, pihenést! :)

    VálaszTörlés
  4. P.s.: ja és viszont Neked: Sok Nyugalmat, békés együttléteket, pajkos pillanatokat! :)

    VálaszTörlés