2011. december 1., csütörtök

Víz és Fény

"Míg a jómódúak körében divat a környezetbarát termék fogyasztása, a szegénysorban élők kényszerből takarékoskodnak. A zöld alternatíva legtöbbször nem csak környezetvédelmi szempontból fenntarthatóbb, de pénztárcakímélőbb, elérhetőbb is. És micsoda zöld megoldás! A kenyai bádogviskók életébe pont egy hulladék visz fényt.
A “találmány” Brazíliából ered, Alfredo Moser szerelő jóvoltából ott kezdték tömegével használni a PET-palackokat világításra még 2002-ben. A villany nélküli fényt a nagyméretű, kétliteres palackok adják, amik mint egy felülvilágító, be vannak “építve” a bádogtetőbe. Éppen csak akkora lyukat kell vágni a fémen, amibe beerőltethető a vízzel teli és fehérített műanyag flakon. Mattítani akár éles tárgy dörzsölésével is lehet, vagy festéssel. A lényeg, hogy a benne lévő víz jól szórja a fényt. Egy ilyen “izzó” teljesítménye derült ég, napsütés esetén felér egy 50-60 wattos áramzabáló körtéével. Az életminőség ha kismértékben is, de javul azzal, hogy a családnak több magánélete van, többet tartozkodhatnak a viskókban úgy, hogy fényigényes tevékenységet végezhetnek.

Az eredetileg dél-amerikai megoldás, ami “bottle as light bulb” vált ismertté, most a kenyai főváros, Nairobi egyik legnagyobb nyomornegyedében, Korogocho-ban terjedt el. Paolo Jumbi, 28 éves mozgalmár, a Koch Hope nevű kenyai szervezet tagja abban bízik, hogy ezen a telepen hamarosan kétezer lemezbodegában fogják használni a pénzbe nem kerülő világítást és a főváros környéki többi nyomornegyedben is népszerű lesz."
Greenfo


1 megjegyzés: