2013. március 18., hétfő

Lyoni pulykamáj puliszkával


Mikor a gasztronómiában a nemzetek találkoznak, kézen fogják egymást és nagy egyetértésben mendegélnek tovább. :)
Ahogy a vadételekhez megy a dödölle, úgy a májas ételekhez a puliszka.
Keresgélek és kísérletezek, hogy kiszélesítsem az itthon megszokott krumpli-rizs-nokedli hármas köretet.
Ha nem cipőtalpat szeretnénk rágcsálni ebédre, érdemes egy éjszakát tejben áztatni a májat.

Hozzávalók a lyoni pulykamájhoz: 
értelemszerűen fél kg pulykamáj
kevés tej az áztatáshoz
5-6 nagyobb vöröshagyma megpucolva és felkarikázva
liszt a hagyma forgatásához
olaj a kisütéshez
Másnap :) miután tejfürdőt vett a máj, olajban (én most kókuszolajat használok, hasznos, mert szagtalan és még ráadásul egészséges is) kisütöm őket, de csak óvatosan, kevés ideig kell sütni, így is köpköd, javasolt a fröccsenésgátló fedő használata.
Egy zacskóba öntök lisztet, és kisebb adagokba belerakom a hagymakarikákat, a zacskó száját befogom és jól megrázom, így kész is a lisztbe forgatás. A hagymát is olajban kisütöm.
Jó tanács! Tervezzünk több hagymát, mert sütés közben hajlamos a sült hagyma megtámadni a szakács száját, és csak azt vesszük észre, hogy fele már elfogyott. :)

Hozzávalók a puliszkához:
20 dkg kukoricaliszt
1l sós víz
A sós vizet felteszem forrni, mikor már gyöngyöződik, beleszitálom a kukoricalisztet, miközben kézi habverővel szüntelenül keverem, hogy ne legyen csomós. Előtte érdemes még egy kezet növeszteni, ha nem megy, nekem pl. nem ment, igénybe vettem kedvesem segítő karját. 10 percig keverem és főzöm. Ekkor leveszem a tűzről és letakarva 1 órára hideg vízzel teli tálba állítom. Majd zsíros kanállal szaggathatok belőle, vagy kiboríthatom egy lapos tálra és szelhetem, mint egy tortát.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése