2013. február 4., hétfő

Sajtos, petrezselymes kölesgolyó



A köles jótékony hatásairól már írtam itt, egy dolog maradt ki, amit én is csak mostanában tudtam meg a gasztroangyal c. műsorból. Mielőtt a kölest megfőznénk, teljesen mindegy, hogy édes vagy sós változatban készítjük, mindenképpen mossuk át vízzel 3-4-szer. Ezáltal eltűnik a kissé kesernyés íze.

Ez a golyó megállja a helyét köretként, előételként (pl.: guszta pálcikákra szúrva egy kis uborka-karikával), be lehet építeni vegetáriánus menübe, vagy csak úgy elrágcsálni egy jó beszélgetés mellett nassolni-valóként. Én zöldsaláta mellé viszem ebédre.

Hozzávalók:
egy bögre köles
egy kevés olaj
3 bögre víz
vega-mix
só, petrezselyem, 
sajt 
a panírhoz:
liszt
tojás
zsemlemorzsa
olaj a sütéshez

A kölest többször átmosom hideg vízzel. Kevés olajon megpirítom, majd felöntöm 3 bögre vízzel, sózom, fűszerezem, apróra vágott petrezselymet teszek hozzá és készre főzöm.
A sajtot felkockázom. Amikor kihűlt a köles, vizes kézzel golyókat formázom úgy, hogy mindegyik közepébe nyomok egy sajtkockát. Kb. 50 db jön ki úgy, hogy még egy adagot meghagytam simán köretnek.
A golyókat lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába forgatom és bő olajban kisütöm.

Erről jut eszembe, tudjátok mi az a pampuska? 
A panírozás végén megmaradt tojáshoz öntik a maradék zsemlemorzsát, annyit, hogy formázható massza legyen és olajban kisütik. Így nem vész kárba semmi és még fincsi is. Nálunk kizárólagos jogosult vagyok a pampuskára, ugyanis kedvencem. Itt a képen is sül kettő gyönyörűség.


1 megjegyzés: