2018. május 9., szerda

Rózsás gyűrűpárna

Az "Év Esküvőjén" jártunk április végén. Az unokahúgom, és kedvese úgy döntöttek, egy nagy lakodalommal ünneplik meg egybekelésüket. A dekorációt a mennyasszony készítette nagyrészt, a gyűrűpárnát én hímeztem, a nagymama varrta meg. Szóval női csapatmunka volt. :)
Natúr-fehér, zsákvászon és csipke volt az irányvonal a díszítésben, meg persze a kedvenc virág: a Rózsa. Hoztam pár képet, gyönyörködjetek.


Minden vendég kapott egy hűtőmágnest ajándékba, ami a szalvéta mellett látható, rajta gravírozva a jegyesek neve és a jeles dátum. 


A párna, amin a két jegygyűrű pihent várva a felavatásukat.


A főhely! Itt ültek még a közvetlen családtagok, örömszülők, örömtesók, örömködők. :D

Névre szóló ültetőkártyával.


Legyetek egy életen át nagyon boldogok! 

2018. április 21., szombat

"Megőrülsz" Grillcsirke

Először is itt küldök anyumnak 50 millió puszit, mert karácsonyra meglepett ezzel a grill tállal. :)
Másodszor, mi a lópikuláért nem próbáltam ki eddig?!?!? Kedves ÉN,légy egy kicsit, egy iciripicirit BÁTRABB az új dolgokkal! Na ennyi közjáték elég is volt.



A piacon árul egy bácsika grillcsirkét, ha veszel tőle, ezzel a mondattal adja át a portékáját:
-Hölgyem, ma is finomat főzött! :)

Ez a grillcsirke még annál is mérföldekkel finomabb! Megőrülsz tőle!

Hozzávalók:
1 grillnek való szárnyas (1,5 kg)
A páchoz:
StreetKichen oldalról vettem a fűszerkeveréket, némiképp módosítottam az összetevőkön saját ízlésvilágra formálva
2 tk őrölt pirospaprika
1 tk fokhagymapor
1/2 tk őrölt feketebors
1 mk őrölt fehérbors
1 mk gyömbérpor
1/2 mk őrölt szerecsendió
1 tk majoranna
1 tk oregano
1/2 mk borsikafű
A fűszereket jól összekeverem.



A megmosott, papírtörlővel nagyjából felitatott baromfit jól besózom és kókuszzsírral bekenem kívül belül. Ezután a fenti fűszerkeverékkel alaposan bedörzsölöm kívül.
A forma közepébe vizet és olajat öntök, erre húzom rá a csirkét, körberakom apró burgonyával és lilahagymával.
6-os fokozaton sütöttem 1,5 órát, az elv: 1/2 kg-onként 20 perc sütés + az egészre 1/2 óra.
Negyedóránként fordítottam az állaton egy negyed fokozatot, így én voltam a humán-processzoros grillfunkciója a sütőnek. :D
Akinek nincs ilyen csúcs kerámia sütője, helyettesítse nyugodtam a kuglóf formájával. :) Ugye, ugye..
Ropogós, omlós, ízes, "na még egy kicsit, csak az íze kedvéért"...azt hiszem mindent elmondtam róla.


2018. április 8., vasárnap

Maradék újrahasznosítása

Amikor marad a húsvéti sonkából, és egy marék a medvehagymából is, akkor ilyen finomságok születnek.



Hozzávalók: 
400 g pennetészta kifőzve al'dente
200 g tejföl
1 tubus sajtkrém
1 marék medvehagyma
1 marék házi sonka csíkokra vágva 
1-2 teáskanál majonézes torma
1 marék sárgarépa, és brokkoli párolva
tetejére reszelt sajt

A tésztát megfőztem majdnem készre, a zöldségeket a medvehagyma kívételével roppanósra pároltam,  a tejfölt elkevertem a majonézes tormával a medvehagymával (előtte azért kisebb darabokra tépkedtem), a sajtkrémmel, és a házi sonkával. Az egészet pedig jól összedolgoztam a pennével. Pitetálba öntöttem, a tetejére sajtot reszeltem és jól összesütöttem.
Ilyen lett:


2018. április 6., péntek

egy szelet sport


Megint csak egy semmiség, nem is recept, csak a magam szórakoztatására írom le. :)

Hozzávalók: 
250 g darált keksz
2 evőkanál keserű kakaópor
10-13 dkg porcukor
1 rumaroma / sütőrum lötyintésnyi
200 g olvasztott vaj

Tetejére csokimáz. 

Most húsvétra készült ez a sütés nélküli édesség, ízében valóban a sport szelet csokira hajaz.
A hozzávalókat összegyúrom, és belenyomkodom egy tepsibe, ha valaki szeretné, hogy magasabb legyen, készítse dupla mennyiséggel, és a felébe tegyen capuccinó port, kakaópor helyett, így két különböző színű / rétegű sütink lesz. Én most a vajat kókuszzsírra cseréltem, és a csokimáz tavalyi mikulás-, és idei csokitojásból állt. :)

2018. április 2., hétfő

2018. március 18., vasárnap

Szicíliai tonhal steak

"Nem lenne nagy dolog az univerzum, ha nem olyan embereknek adna otthont, akiket szeretsz."
Stephen Hawking

Egyszerű ebéd, egy "nem is recept". A tonhalat (nem konzerv!) meglocsoltam olívaolajjal, citromlével, meghintettem sóval, borssal, egy kis rozmaringágat tettem a tetejére, és negyed órát sütöttem. Kukoricás rizzsel és mellette sült kapribogyóval tálaltam.


2018. március 5., hétfő

Nyuszika lufival

Egy kis húsvéti hangolódás:
ezt a bájos mintát Modeszta oldalán találtam, ő fehérrel hímezte ki, én ezzel a türkiz árnyalattal.



A lufit többfajta mintával is el lehet készíteni, és persze bármilyen színnel jól mutat. 


Lehet még csemegézni az előző évek alkotásaiból, még nem késő egyet-kettőt elkészíteni:

sárgarépa textilből
pici puha nyuszika

2018. március 2., péntek

Arany tej

Ez egy szuper-ital. Kb. 2 évig vártam vele, hogy kipróbáljam, mert elég bizarrnak tűnt a fűszerezése, már bánom, hogy nem voltam bátrabb korábban.



Kurkuma: 
antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt az élet fűszere.
Használják: 
izületi gyulladások, reumás panaszok kezelésére
epekő oldására
emésztési és gyomorpanaszokra
máj- és vese működésének a támogatására
az ideális koleszterinszint fenntartására
égési sérülésekre
érrendszer egészséges fenntartására
cukorbetegség megelőzésére
rák megelőzésére, ezentúl még
csillapítja a köhögést, feloldja a lerakódásokat.

Gyömbér: 
féken tartja a cukorbetegséget
megnyugtatja a felkavarodott gyomrot, (hányingerre is ideális)
javítja a szív egészségét
segít megelőzni a megfázást, és az influenzát
enyhíti a menstruációs fájdalmat
csillapítja az izületi gyulladás okozta fájdalmat
enyhíti a migrént
csillapítja a köhögést

fahéj: 
felfúvódás, hányinger és más gyomorpanaszok enyhítésére
érdemes bevetni fogyókúra esetén
fogyasztásával a vércukorszint ingadozása csökken
lassítja az öregedést
vírus-és baktériumölő
szépségápolás esetén, narancsbőr kezelésére
hangulatjavító hatású (mert olyan karácsonyos...)

Még sorolhatnám a többi hozzávaló jótékony hatását, de most már jöjjön a recept:

Hozzávalók: 
3 bögre tej
1 teáskanál kurkuma
1/2 teáskanál gyömbér
1 teáskanál méz
vanília kikapart magja (van. cukor)
fahéj ízlés szerint 
esetleg rózsabors

Az összes hozzávalót tejforralóba teszem és jó összeforralom. Még forrón fogyasztom.



2018. február 27., kedd

Káposzta saláta full extrákkal

"A te gyémántod fagyott víz csupán."
Ez az idézet, egy téli meséből való, ahol a vakond először sétál a hóesésben és talál egy jégcsapot, a napsugár megcsillan rajta, és drágakőnek hiszi. Aztán hazafelé a kezében elolvad, és nyuszi barátja elmagyarázza neki, hogy nem varázslatos gyémántot talált.

Hányszor ilyen illúzió az életünk...


Hozzávalók: 
1/2 káposzta lereszelve
2 vékony sárgarépa julien-re vágva
pár kisebb savanyú uborka csíkokra vágva
kukorica
2 kisebb fej lilahagyma felcikkezve
tartármártás (tejföl, majonéz, mustár, só, cukor, bors)
málnaecet lötyintésnyi
csipet só

A káposzta külső levelét lefejtem, azt nem használom fel. Lereszelem. A sárgarépát, lilahagymát meghámozom, a gyökeret vékony csíkokra, a hagymát cikkekre vágom. A savanyú uborkát is csíkozom. Elkészítem a tartármártást, de sima majonéz is elég. Egy nagy tálba vegyítem az egészet és alaposan elkeverem, a végén málna ecetet lötyköltem rá. Tárkonyecettel is kiváló.




2018. február 21., szerda

A negyedik

"Ember tervez, Isten végez." Tartja a mondás. Már jó előre elkezdtem készülni erre a születésnapra is, de ezekkel az új bacikkal, vírusokkal nem számoltam. Kétszer kaptam el a lányomtól az éppen aktuálisan oviból hazahozott szutykot, és úgy levert a lábamról, hogy csak na.
Így a január végi szülinap több részletben lett megtartva. A napján vittünk be az oviba egy tortát, és ebéd után, mikor hazajött, várta még egy, amit én sütöttem neki. Akkor megkapta tőlünk az ajándékot is, és szűk családi körben ünnepeltünk. Majd elmentünk a nagymamához, hogy újra lecsapjon valami nyavalya, és ott lábadoztunk egy hetet, minek utána tartottunk egy "botcsinálta" bulit, mert a lufik unokahúgomnál maradtak, aki megutaztatta őket több száz km-t oda-vissza, a fél dekorációt meg én felejtettem otthon nagy igyekezetemben.
No de, jöjjenek a képek. Mostanában Maja, a méhecske a kedvenc (az egyik), ezért ez lett a tematika.

Ez a felirat köszöntötte az ajtón belépőket, egy kis angol szóvicc, kösz, hogy itt vagy :)


lehetett a gyerekeknek méhecskének öltözni, legalábbis csápokat növeszteni...


Aztán a sárga-fekete csíkos előétel, egy kis olívabogyó-sajt kombó madársaláta ágyon: 


nyammm...azaz, ahogy a nagy lányom (az ünnepelt) mondja: 
-Én vagyok Hamm-hamm, Iza meg a Nyamm-nyamm! :D


A girland teljes valóságában: 


 újabb szóviccek, mert mért ne...



A poharak is kaptak szoknyát: 


Uzsonnára jöttek a vendégek, és mi mást szolgáltunk volna fel harapnivalónak, mint egy krokodilt :)
Azt gondolnátok, mi köze a krokinak a méhecskéhez? Meg tudom magyarázni! :)Van egy dal, amit szeret - kroki roki- amiben a krokodil éppen 4 éves szülinapi bulit tart a Nílus partján. 


Az egyik torta - somlói galuska - 


A másik torta - répatorta - 


Kapott még egy Maja a méhecskés fogkefét is, de arról nem készült fotó. :)
Isten éltessen sokáig elsőszülöttem!

Az előzőek:
 3
1

2018. január 17., szerda

Lúdláb torta


A karácsonyi lúdláb torta, ami januárban el is készült. :) Még a hópelyhes díszek is fenn vannak a szekrényen, mert olyan szép.

Hozzávalók a piskótához:
4 tojás szétválasztva
8 dkg cukor
2 dkg kakaópor
10 dkg liszt

A tojássárgáját 3 dkg cukorral habosra keverem, a maradék cukorral felverem a tojások habját. Habkártyával fellazítom a sárga krémet egy adagnyi fehér habbal, elkeverem márványosra a többi fehérjével és hozzászitálom a lisztet és a kakaóport, amit már előzőleg elkevertem. A lisztet már csak fakanállal keverem bele. 24 cm-es formába simítom.
25 perc, először 6-os, majd a végén 4-es fokozaton a gázsütőben.

Hozzávalók a krémhez:
meggybefőt, előző nap rumba áztatva (16 szem félretéve a díszítéshez)
3 dl tejszín
300 g vaj
3 tábla csokoládé (nálam 1 70%-os, a másik 2 43%-os)
1 tábla csokoládé és 1 evőkanál étolaj a bevonathoz

A tejszínt felforraltam, beletördeltem a csokoládét (legközelebb elég lesz 2 tábla is, mert nagyon tömény lett), és elkevertem gépi habverővel, majd hozzáadtam a felkockázott vajat. Nem baj, ha elolvad a vaj. 2-3 órát hűtöttem, közben 1/2 óránként átkevertem gépi habverővel az első két órában, a harmadik órában már csak hűlt.

 Kicsit várni kell vele, hagyni szobahőmérsékleten, mert nagyon kemény lesz. :) A piskótára kentem a fele krémet, ráhalmoztam a meggyeket, és újra a krém. A csokoládé háromnegyedét felolvasztottam, belekevertem a maradékot, és az olajat, rákentem a krémre, és a meggyszemekkel díszítettem. Mivel karácsonyra szántam, ezért a fenyőfák is rákerültek. :)

Tálalás előtt is érdemes kivenni a hűtőszekrényből és negyedórát szobahőmérsékleten puhítani a krémet. Úgy sokkal lágyabb és élvezetesebb lesz a torta.


Kicsatolva: 




2018. január 4., csütörtök

2017. december 25., hétfő

Raffaello krémlikőr

Immár hagyományszerűen készítek valamilyen finom alkoholos italt karácsonyra. Egyáltalán nem iszom alkoholt évközben, de ez a kis nyalánkság annyira jól tud esni ünnepekkor. :)


Hozzávalók:
12 db raffaello golyó
80 g cukor
300 ml tejszín
200 ml zsíros tej (én 250 ml-t tettem bele)
3-4 evőkanál kókuszreszelék
100 ml vodka

A receptet itt találtam. Amikor ráléptem a német oldalra, találtam toffifee likőrt is, az lesz a következő amit kipróbálok.

A raffaello golyókat széttördelem egy magas falú lábosban, hozzáadom az összes többi hozzávalót az alkoholon kívül. Felforralom, és 3-4 percet lassú tűzön főzöm. A tűzről levéve öntöm bele a vodkát, hagyom egy kicsit hűlni és sűrű szitán átszűröm. Üvegbe töltöm. Nem voltam eléggé elővigyázatos, így a fotózásra, már csak félig telt üveget találtam, de legalább ez jelzi, hogy finom lett.
A maradék szárazanyaghoz én tettem kakaóport és kekszmorzsát, és golyócskákat formáztam belőlük. Így semmi sem veszik kárba.


2017. december 24., vasárnap

Aranyosi Ervin: A szívek szabója



Aranyosi Ervin: A szívek szabója

Élt egy szabómester, szíveket foltozott.
Hozzá a sok ember, sok-sok munkát hozott.
Mert a szép szívüket sok sérelem érte,
s bár a szabó bérét vastagon megkérte, 
ki sem látszott sajnos, a temérdek munkából, 
s a szabóműhelytől egy nap sem volt távol.
Nagyon unta pedig e monoton munkát.
Mindig csak ugyanaz! Hidd el, te is unnád!

Kíváncsi lett tehát, a szívet mi bántja, 
mi okozza vesztét, mért romlik el pántja?
Hová lesz belőle a sok tiszta érzés, 
mért ül ki színére megszakadás, vérzés.
Miért változik meg mesés dobbanása, 
s amikor kiürül, a csend koppanása
mért okoz fájdalmat, úgy hogy belé szakad, 
ez a sok fájdalom, vajon miből fakad?

Egy napon úgy döntött, utána jár végre,
miért fáj a sok szív, miért hullik vére.
Letette a munkát, bezárta a boltot,
s indult, hogy megnézze, a szív mért nem boldog.
Álruhába járta végig a világot,
feljegyezte sorban, amit útján látott.
Sok magányos szívvel hozta össze sorsa,
amiből hiányzott a szeretetmorzsa.

A hit, a bizalom elfogyott belőlük,
szeretetlenséget láthatott csak tőlük.
Haraggal és dühvel, méreggel bélelték,
nem csoda, párjukat sehogyan sem lelték.
Irigység és önzés, félsz uralta őket,
látott férfiakat, hitet vesztett nőket,
a szívük mélyéről, a szeretet hiányzott,
szomorúság, bánat mételye virágzott.

Mind a pénzt hajszolta, s jónak lenni féltek,
bezárták szívüket, s mind maguknak éltek.
Kedves ölelésben sohasem volt részük,
elromlott motorjuk, legfontosabb részük.
És a szabó tudta, szükségük van másra,
nem csak szívcserére, vagy kijavításra:
a sok embert inkább tanítani kéne,
a szeretet tudása mindükre ráférne.

Nem aludt éjszaka, s mit hozott a reggel?
Körülvette magát sok-sok kisgyerekkel.
Árva kis lelkeket fogadott magához,
és ekképpen kezdett újra a dolgához.
Minden megfoltozott szívhez járt egy gyermek,
aki akkor boldog, ha reá figyelnek.
Hitte hogy a jó szív csak azon fog múlni,
képes-e gazdája a gyermektől tanulni.

Mert a kisgyerekek tiszta szívvel élnek,
szeretetet adnak, ölelést cserélnek,
mosollyal, hálával gyógyítják a szívet,
tőlük lesz boldogabb, nyíltabb a tekintet.
És Ők nem csak adnak, szeretetet várnak!
Otthonban, és szívben meleget csinálnak.
Örömmel lelkedet szép fehérre festik,
s meggyógyul a szíved, ha figyelsz rá estig.

Mert, ha az emberek megtanulnak adni,
és begyógyult szívük képes befogadni,
mikor egész évben van öröm-ajándék,
s nem csak karácsonykor ébred fel a szándék,
akkor szív-szabóra soha nem lesz szükség,
szeretettel telve a szép szívek büszkék.
Végre, a jósággal telik meg világunk,
mikor egész évben csupa jót kívánunk!











2017. december 7., csütörtök

Visszaszámlálás

Ha nem vigyázunk, hipp-hopp itt a Karácsony. Tavaly láttam Modeszta oldalán ezt a kis hófejet, és már akkor tudtam, hogy idén elkészítem. Egy kis kartonpapír, filctoll, dekorgumi, és már lehet is alkotni.


Az érdekesége, hogy a bolhapiacon egy bácsikától kaptam hozzá Jancsiszeget ajándékba. :)




Békés, szeretetteljes várakozást kívánok!

2017. december 6., szerda

Mikulás zsák és hóember

Hát most aztán tényleg nagy szám a Mikulás! Végre érti, várja, kérdezi, mondja, imádja. Hogy ne "csak" édesség-mérgezésről szóljon ez a nap, tett a Mikulás különleges hóembereket is a zsákjába, amik tulajdonképpen pecsételők, és bámulatosan szép hópelyheket lehet vele pecsételni.









Ma már az oviban is járt a Mikulás, kérdezem tőle: és mit hozott neked a Mikulás?
- Házat! :) (Kinder Mix csomag, ház alakú papírdobozban)



2017. december 5., kedd

Az ágon csüngő cicus

Elkészült a kisebbik kis csicsergőnek is a babaköszöntője. Akárki meglátja, azt mondja, olyan az a huncut cica, mint ő.


Jár egy mondás mifelénk, hogy a második gyereket már a csillárról szedjük le, olyan eleven lesz.
Azt hiszem, ez telibe talált. :)



2017. december 4., hétfő

Diétás szaloncukrok

Amikor anyum meglátogat, mindig varrunk valamit. Ez általában azt jelenti, hogy ő varr, én meg kisegítek. Mindez azért, hogy megtanuljak varrni a géppel. Hát még nem igazán megy. :)
Azért mindig kisül valami, ha nem is ehető cukorka.


Egy kis csipke és máris sokkal szebb!