2018. január 17., szerda

Lúdláb torta


A karácsonyi lúdláb torta, ami januárban el is készült. :) Még a hópelyhes díszek is fenn vannak a szekrényen, mert olyan szép.

Hozzávalók a piskótához:
4 tojás szétválasztva
8 dkg cukor
2 dkg kakaópor
10 dkg liszt

A tojássárgáját 3 dkg cukorral habosra keverem, a maradék cukorral felverem a tojások habját. Habkártyával fellazítom a sárga krémet egy adagnyi fehér habbal, elkeverem márványosra a többi fehérjével és hozzászitálom a lisztet és a kakaóport, amit már előzőleg elkevertem. A lisztet már csak fakanállal keverem bele. 24 cm-es formába simítom.
25 perc, először 6-os, majd a végén 4-es fokozaton a gázsütőben.

Hozzávalók a krémhez:
meggybefőt, előző nap rumba áztatva (16 szem félretéve a díszítéshez)
3 dl tejszín
300 g vaj
3 tábla csokoládé (nálam 1 70%-os, a másik 2 43%-os)
1 tábla csokoládé és 1 evőkanál étolaj a bevonathoz

A tejszínt felforraltam, beletördeltem a csokoládét (legközelebb elég lesz 2 tábla is, mert nagyon tömény lett), és elkevertem gépi habverővel, majd hozzáadtam a felkockázott vajat. Nem baj, ha elolvad a vaj. 2-3 órát hűtöttem, közben 1/2 óránként átkevertem gépi habverővel az első két órában, a harmadik órában már csak hűlt.

 Kicsit várni kell vele, hagyni szobahőmérsékleten, mert nagyon kemény lesz. :) A piskótára kentem a fele krémet, ráhalmoztam a meggyeket, és újra a krém. A csokoládé háromnegyedét felolvasztottam, belekevertem a maradékot, és az olajat, rákentem a krémre, és a meggyszemekkel díszítettem. Mivel karácsonyra szántam, ezért a fenyőfák is rákerültek. :)

Tálalás előtt is érdemes kivenni a hűtőszekrényből és negyedórát szobahőmérsékleten puhítani a krémet. Úgy sokkal lágyabb és élvezetesebb lesz a torta.


Kicsatolva: 
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése