2012. december 20., csütörtök

Vegáknak és nem vegáknak

Én szeretem a húst, nem tagadom. Van pár ismerősöm, akik hosszabb-rövidebb ideig távol tartották magukat a húsevéstől. Mindig érdekelt miért dönt valaki így. Valahogy a magyarázatok, ill. okok engem nem győztek meg. Amit most olvastam, az viszont az eddigi legjobb indok.

" Na, tehát. Az állatok éppen úgy a lét nagyon fejlett teremtményei, mint az emberek. Amikor a húsukkal etetnek minket, segítenek, hogy az ő földi életük árán tovább élhessünk. A hús nem csak lesz egy szaporító eljáráson keresztül, a húson belül éppen úgy lélek lakozik, amely segíteni jött a földre. A segítség mindig adás, ami szabadságot, az elfogadás pedig mindig kapás, ami tartozást szül. Minden állatnak, amit megettél, tartozni fogsz. Attól, hogy nem tudsz róla, az még tartozás marad, amelyet egyszer aztán ki kell majd egyenlítened. Így hozol létre egy fölösleges tartozást. Más szóval rossz karmát.
 Ha az állatokkal másképpen bánnátok, szeretnétek őket, és tudomásul vennétek, hogy bennük is van lélek, nekik is van valamilyen dolguk itt, akkor egészen másfajta szokásaitok lennének. Tudnod kell, hogy ha húst eszel, az nem normális dolog. Egyáltalán ezen a földön, nincsen olyan, ami normális. Csak megszokott van, és hagyományok vannak, amelyeken már nem gondolkozol. De a húsevés hagyományát módosítanod kell. A húsevés ugyanis kannibalizmus. Ha tudnád, hogy amikor húst eszel, segítséget kérsz az állattól, szerintem csak akkor ennél húst, ha nagyon nagy bajban vagy. Hiszen ezt a segítséget vissza kell majd adnod.
Az ember azt gondolja, hogy ő az evolúció csúcsa. És ezzel jogot formált magának arra, hogy kilépjen a természetes táplálékláncból. Ha engedné, hogy az állatok leöljék, vagy nem elkülönítve a földbe temetkezne, és legalább a hulláját szabadon átadná az állatoknak, akkor a körforgás visszaállna. De így megszegte az Adás és elfogadás törvényét, és mivel megszegte, büntetést fog kapni. Fájdalmas tapasztalatokkal fogja csak tudni visszaállítani az egyensúlyt.
Elsősorban növényeket kellene enned, mert a növények nincsenek benne abban a táplálékláncban, amelyek húsevők esznek húst. A holttestek a földben szétrohadnak, így szolgáltatva vissza a növényeknek azt, amit elvettek tőlük. Megvan a körforgás, nincs hiba az áramlásban, nem kell semmit rendbe hozni. A legjobb az lenne, ha növények bogyóit ennéd, amelyek a növényt nem károsítják meg, hiszen azért jött a világra, hogy terményeit szétszórja. Azok között, akik igényt tartanak rá. Ha valaki segíteni szeretne, és te azt a segítséget elfogadod, az segítség. Mindkettőtöknek öröm lesz. Ha valaki ártani szeretne, és te az ártást elfogadod, az mindkettőtöknek fájdalom lesz. Így erősítik egymást a tettek. Ez az Adás és elfogadás törvénye. A hústól egyébként is lelassulsz, a növényektől pedig energiát kapsz. Hiszen a növény segíteni jött téged, az állatnak viszont lehet más dolga. Hagyd meg az állatnak, ami az övé. Próbálj kevés húst enni, de elsősorban értsd meg az Adás és elfogadás univerzális törvényét. Ennyit egyenlőre."

Salinger Richárd: Omyno

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése