2012. március 16., péntek

Apa-fia tiramisu

"Ébredj fel, józanodj részeg, hamis álmodból!    
Szemfényvesztés minden, amit tanítottak az igazságról.
A választás hatalmát nem kerülheted el,
De tudnod kell, hogy merre indulj el-
És hazaérkezel!

Álmod gyönyörű szép, hisz ontják rád a képeket,
Bár szűknek tűnik néha méretre szabott életed.
A vesztes sors kovácsa vasból edzette láncodat,
De neked kell döntened, hogy győztes leszel vagy áldozat!"

Avatar: Ébredj fel

Folyamatosan figyelem a tejföl árakat, amint akciós, "nagyobb" mennyiségben veszek, hogy aztán mascarpone készüljön belőle, abból pedig tiramisu.
420 g tejfölből, lett 300 g mascarpone, ahány g krémsajt, annyi tojás és annyi kanál cukor illik mellé.
Elkészítése:
A tojásokat szétválasztom, nemcsak a héját a belsejétől, hanem színekre bontva is. :)))
A sárgáját habosra keverem a cukorral, egy kis fahéjjal ízesítem. Hozzáadom a krémsajtot, és addig keverem, míg szép egységes masszává nem válik. Ezután külön felverem a tojások fehérjét, jelen esetben hármat. Fokozatosan adom hozzá a tojáshabot a mascarpone-s masszához, ezt már csak fakanállal kevergetem.
Egy tálkába kiöntök kb. 2dl hideg kávét, egy kis rummal megbolondítom, és ebbe áztatom a babapiskótákat egyesével. Egy magasabb üveg-tálat kibélelek egy sor kávés piskótával, erre öntöm a krém egy részét, majd újra "csempézek" babapiskótával, eltakarom egy réteg kémmel, ezt a műveletet az idők végezetéig  addig folytatom, míg el nem fogynak a burkolni való anyagok. Arra figyelek, hogy krém legyen a legfelső réteg. A tetejét meghintem finom kakaóporral, és állni hagyom amíg a "Zuram" hagyja. :) sejtitek, gondolom, hogy összeérni az ízeknek nem volt sok ideje... :)) A nagy tálnyi pikk-pakk elfogyott (persze engem se kell ám félteni...), még szerencse, hogy pár pohárkával mentettem el fotózásra is.

3 megjegyzés:

  1. A No.1. desszertem. (Csak fahéj nélkül, mert azt nem bírom megenni édességekben. Az almás pitébe sem teszek, citrommal és kardamommaggal készítem. Ellenben húsokhoz a kedvenc fűszerem.) :)

    VálaszTörlés
  2. juj, igazán jól sikerült! Féltem, hogy a házi mascarpone-val kicsit pikáns lesz, marad egy kis savanykás rész a tejfölből, de nem szerencsére, teljesen natúr ízű lett.
    A fahéj illatát talán jobban kedvelem, mint az ízét.Én még nem próbáltam csak édes dolgokban, de izgalmas párosítás lehet. Már többször olvastam nálad erről a szenvedélyről, csak kipróbálni nem mertem még. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A mesés kelet íze. :) Valami meglepően, hihetetlenül jó húsokhoz a fahéj. Nem szabad eltúlozni és akkor fantasztikus.

      Törlés