2012. március 7., szerda

A ceruza meséje

Lehet már többen ismeritek, de ez annyira szép, és igaz, hogy itt a helye.

"A gyermek nézte a nagyapját, amint levelet ír. Egy adott pillanatban megkérdezte tőle:
-Olyan mesét írsz, ami velünk történt? Vagy talán egy rólam szóló történetet írsz?
Nagyapja félbehagyta az írást és mosolyogva ezt mondta az unokájának:
-Igaz, rólad írok. Azonban a szavaknál fontosabb a ceruza amivel írok. Szeretném, ha ilyen lennél te is, ha megnősz.
A gyermek értetlenkedve nézte a ceruzát, mivel semmi különöset nem látott rajta.
-De ez olyan, mint az összes többi ceruza, amit életemben láttam!
-Minden attól függ, hogyan nézed a dolgokat. A ceruzának öt értéke van, amit ha sikerül megtartanunk, olyan emberré válunk, aki egész életében békében fog élni a világgal.

Első érték: Tehetsz nagy dolgokat, de soha ne feledd, hogy létezik egy lépteinket vezető Kéz. Ezt a kezet Istennek nevezzük, és Ő vezet mindig kívánsága szerint minket.

A második érték: Időnként abba kell hagynom az írást, hogy meghegyezzem a ceruzát. Ez kevés fájdalmaz okoz a ceruzának, azonban végül élesebb lesz. Tehát el kell tudnod viselni a fájdalmakat, mivel ezek tesznek jobbá téged.

A harmadik érték: A ceruza megengedi nekünk a radír használatát, hogy kitöröljük azt, ami téves. Meg kell értened azt, hogy kijavítani egy dolgot, nem jelent feltétlenül rosszat, a legfontosabb az, hogy megmaradjunk az igaz/egyenes úton.

A negyedik érték: A ceruzának nem a fája, vagy a külső formája a fontos, hanem a benne lévő grafit. Ugyanígy gondozd azt, ami benned történik.

És végül az ötödik érték: Mindig nyomot hagy. Neked is tudnod kell, hogy bármit teszel is az életben, nyomokat fog hagyni, ezért meg kell próbálnod minden tettedet tudatosítani."

Paulo Coelho

2 megjegyzés: