Hívhatjuk ostyának, tallérnak is, de én így neveztem el zsenge gyermekkoromban ezért így terjedt el a családban.
Nagyon sajtos, nagyon ropogós, nagyon lapos és nagggyon-nagggyon bejön :)
A nagymamámtól örököltem az ostyasütőt, ami nagy, nehéz, vasból készült, és úgy néz ki, mint egy középkori kínzóeszköz, ráadásul amikor sütöm ki a kis gombócokat, minden egyes darab sikít, amikor átlényegül sajtos lapossá. Mellette füstöl, és folyik ki belőle a vaj, ezért egy jól felszerelt boszorkánykonyhának néz ki az egész helyiség. :)
Hozzávalók:
60 dkg liszt,
25 dkg vaj / margarin
20 dkg reszelt trapista sajt
2 dl tejföl
só
2 dkg élesztő egy kis tejben felfutattva
1 egész tojás
A tésztát jól kidolgozom és 2 órát pihentetem, közben nagyjából a duplájára dagad. Majd gombócokat gyúrok a kezemmel, és formában sütöm. Most 124 db jött ki belőle.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése