2018. december 28., péntek

Szűz téli bundában csőben sült kelbimbóval

"A jó és hosszú élet titka egy tibeti mondás szerint:
egyél fele annyit, 
járj dupla annyit, 
nevess háromszor annyit, 
és szeress mértéktelenül." 


Hozzávalók: 
fél kg szűz pecsenye
só, bors, kakukkfű
2-3 evőkanál darált dió
1 saláta cukkini 
10 dkg feketei erdei sonka / más érlelt sonka is megfelelő
1 közepes saláta hagyma 
1 evőkanál zsemlemorzsa (nálam búzacsíra)
1 evőkanál mustár
1 leveles tészta
1 tojás sárgája

kb. fél kg. fagyasztott kelbimbó
10-15 dkg reszelt sajt
2 tojás
tejföl+pici tej
só, bors, szerecsendió
Piros színű paprika (vastag húsú kápia, vagy kaliforniai) dísziteni

A húst besózom, borsozom, és a grillserpenyőmben (az volt a legnagyobb, amibe belefért) 1-2 percig sütöm minden oldalát kevés, de nagyon forró olajban.
Képződjön egy kis kéreg, ami nem engedi, hogy a hús leve kiszabaduljon, és szárazzá tegye. 
Félreteszem pihenni. Közben a cukkinit meghámozom, és lereszelem, nem kell a legkisebb fokozaton. Sózom, hogy minél több levet eresszen ki. Majd ki is nyomkodom. Egy kisebb serpenyőben az előzőleg megpucolt és felkockázott hagymát megpirítom, és hozzádobom a diót, és a cukkinit. Ezt a szószt kakukkfűvel ízesítem. Addig pirítom, míg az összes víz távozik a cukkiniból. Ez azért kell, hogy ne áztassa el a leveles tésztát.  A legvégén még egy kis búzacsírát is tettem bele az egészség jegyében. Zsemlemorzsával helyettesíthető.
A húst bekenem mustárral. 
Egy folpackot leterítek, és kirakom sonkával. Erre jön a cukkinis szósz (ami reményeink szerint már elég száraz), és a közepére a mustárral bekent szűz.
Feltekerem, és egy negyed órára hideg helyre teszem, hogy jól összeálljon.
A leveles tésztát kiterítem, és a folpackból kibontott húsroládot a közepére helyezem és feltekerem.
Két oldalát is lezárom. Tojás sárgájával megkenem. 
7-es fokozaton 35-40 percig sütöm. 

A kelbimbót kevés vízben 10-15 percig párolom/főzöm. 
A tojásokat a tejföllel és a fűszerekkel összekeverem. Egy tűzálló tálba guritom a kelbimbókat, nyakon öntöm a tojásos keverékkel. Megszórom reszelt sajttal, és kb. 20 percet sütöm. Citromkarikával tálalom. 

1 megjegyzés:

  1. Mindig a legkisebb kelbimbót válasszuk, ha a piacról szerezzük be, a kicsiket 3-5 percig a nagyobbakat 6-8 percig főzzük. Ha tovább főzzük keserű lesz.

    VálaszTörlés