2014. június 29., vasárnap

Lebbencs leves

"Volt egyszer egy hullám az óceánban. Csak hullámzott, élvezte a nap melegét, a sebes szellőket. Ahogy a part felé tartott, mindenre rámosolygott. Ám egyszer csak észrevette, hogy az előtte lévő hullámok mind nekicsapódnak a part hatalmas szikláinak, s azok kíméletlenül szétzúzzák őket. "Istenem!-kiáltotta-, én is úgy végzem, mint ők. Mindjárt összezúzom magam és eltűnök." Egy arra haladó másik hullám észrevette, milyen nagy rémületbe esett az első hullám, és megkérdezte tőle: "Mi történt veled? Miért vagy ilyen szomorú? Nézd csak, milyen csodaszép az idő, nézd a napot, érezd a szelet, gyönyörködj a sirályokban." Az első hullám azt válaszolta: "Nem látod, milyen vadul csapódtak neki azok a hullámok a szikláknak? Nem látod milyen szörnyű véget értek? Hamarosan belőlünk is csak ennyi marad." "Látom, nem érted- mondta a második hullám. -Te nem hullám vagy, hanem az óceán része."

Serdar Ozkan: A megtalált rózsa

Hozzávalók: 
lebbencstészta 
csemegeszalonna
1 vöröshagyma
krumpli
só, bors, pirospaprika
víz
nyáron paprika, paradicsom

A csemegeszalonnát zsírjára sütöm abban a lábosban, amiben készül majd a leves és kiszedem, hogy ne égjen el. A vöröshagymát a szalonna zsírján üvegesre pirítom, majd a lebbencstésztát beletördelem, hagyok nagyobb leveleket, de kisebbeket is. Szép barnára és hólyagosra sütöm a tésztát, mielőtt felengedem vízzel. Ekkor fűszerezem ízlés szerint (most a karácsonyi zellersóval is) és ekkor teszem bele a megpucolt kockázott krumplit. Lehet paprikával paradicsommal gazdagítani. A végén teszem bele a szalonna darabkákat.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése