2014. március 19., szerda

Hokkaido kalács vörös áfonyával és csokilencsével

"A szerencse, Isten művészneve." Pál Feri atya


Karácsonyra meglepett a párom egy igazi Légli sütőtállal. :) Tudjátok, a gasztroangyalban "szereplő" piros kerámiákra gondolok.


Ugye, milyen gyönyörű?
Nekem a kedvenc színem a zöld, ezért nem volt kérdés a szín választás. Már amikor megkaptam, arra gondoltam, hogy kalács lesz az első, amit sütök benne.
Az 1 hónapnyi kórházi jelenlét nem kedvezett a tál kipróbálásának.
Telt múlt az idő, egyre inkább foglalkoztatott a gondolat, vajon milyen lenne benne ez a kalács?
Sütöttem már hokkaidot korábban is, akkor még nem töltöttem meg, s a tál amiben sült, kicsinek bizonyult, így eléggé kidomborodott belőle.

Hozzávalók:
60 dkg liszt 
2,5-3 dkg friss élesztő
3 dkg tejpor (helyette nekem 2 evőkanál burgonyapehely)
8 dkg cukor (nálam még egy csomag vaníliás cukor is)
1 mokkáskanál só
1 tojás
2 dl tej (nálam most kellett még hozzá, hogy lágy legyen a tészta)
2 dl tejszín
5 - 5 dkg csokilencse és vörös áfonya aszalvány

Elsőként a száraz hozzávalókat keverem el, én ekkor tettem bele kb. 5 dkg vörös áfonyát, és egy kevés csoki lencsét. Legközelebb, majd a feltekerésnél teszem bele a csokit, mert így a melegtől elolvadt, megszínezve ezzel a kalácsot, ami nem is lett volna baj, ha ezt szerettem volna. :)
Robotgéppel dagasztom. Duplájára kelesztem, majd 4 nagyobb és 2 kisebbrészre vettem, mert a sütőforma úgy kívánta. Hosszúkásra nyújtom, feltekerem, és belehelyezem a kerámiába. Előtte ki kellett volna kenni vajjal, no majd legközelebb...Langyos tejjel megkenem, még hagyom kelni egy keveset, és először 7-es fokozaton, majd kb. 20 perc múlva 4-es fokozaton nagyjából 50 percet sütöm. Amikor elválik a forma oldalától, amikor szép barna a teteje, amikor beleszúrva száraz marad a kés, kész is a kalács. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése