2019. május 12., vasárnap

AZ ELSŐ

Az első fagyimból az utolsó gombóc amit megmentettem egy-két kép erejéig. :)



Egy angol receptet kaptam barátnőmtől, azt fordítottam le.

Hozzávalók:
1 bögre teljes tej
2/3 bögre tejszín (minél zsírosabb, annál jobb)
1/4 teáskanál só
2/3 bögre kristálycukor
47,25 g darabolt vaj - azért ilyen furcsa szám, mert oz mértékegységben van megadva az eredeti receptben :)
3 nagy tojás sárgája
1/2 evőkanál sötét rum

Önts fél bögre tejet egy tálba, és tégy egy szitát a tál fölé. Öntsd a maradék tejet egy serpenyőbe és add hozzá a sót és a tejszínt, melegítsd fel alacsony lángon.

Tedd a cukrot egy másik serpenyőbe, és melegítsd közepesen. Ne kavard! Amikor a cukor elkezd feloldódni és barnulni a szélén, óvatosan kavard egy kanállal a szélétől a közepe felé, így mindenhol megolvad. Keverd bele a vajat.

Nagyon óvatosan öntsd a forró tej/tejszín keverékét a cukorhoz. Légy óvatos, mert a keverék bugyog és fröcsköl. Óvatosan keverd össze, amíg egynemű lesz a karamell krém, és vegyük le a serpenyőt a tűzről.

Verd fel a tojássárgáját, míg világos és levegős lesz, és keverd a kissé lehűlt karamellhez. Tedd vissza a serpenyőt a tűzre és melegítsd, míg megvastagszik. Max. 80 fokig. Szűrd a karamellt a tejbe, amit félretettél. Add hozzá a rumot és keverd el.

Hűtsd le. Dolgozd át a fagyigéppel, míg teljesen kihűl. Öntsd át a fagyit egy hideg tálba és fagyaszd le.

Pár jótanács:
Mielőtt fagyit készítesz, a fagyitálat min. 15 órára tedd fagyasztóba. Elsőként készítsd el a fagyit, és hűtsd le, addig ki se vedd a fagyasztóból a fagyitálat.
Ebből a fajta fagyiból 1,5-2 adag az ideális.
Min. negyed órát menjen a robotgép, a fagyival. Egyes fokozaton kapcsold be és mozgás közben öntsd bele a fagyit. Gyorsan köt, vigyázz.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése