2012. június 30., szombat

Tanyasi mángold leves

Meglátogattuk a barátainkat tanyán, és kaptam mángoldot. Még soha nem ettem, de bátran kísérleteztem vele. A hatalmas harsány-zöld levelek levesben végezték.
Érdemes fogyasztani, és nem csak azért, mert csuda-finom, hanem rengeteget tehetünk egészségünk érdekében. Pl.: kíváló a K-, A-, C-, E-vitamin, magnézium, mangán, kálium, vas- és étkezési rost tartalma. Nagyon jó forrása a réznek, kálciumnak, B2-B6 vitaminnak, valamint proteinnek. Hatásos az emésztőrendszeri daganatok megelőzésében, magas ásványi anyag tartalma miatt segíti az idegrendszer és az izmok működését, béta-karotin és A-vitamin a szem egészségének megőrzését támogatja. Sorolhatnám még napestig, de akkor recept nem lesz.

hozzávalók:
2-3 szál újhagyma, kevés olaj
1 krumpli
2-3 hatalmas mángold levél
víz, só, bors, 
tejföl, tej, kukorica-keményítő 1 kiskanál
2 gerezd fokhagyma

1. lépés az alapozás: az újhagymát karikázom, kevés olajon üvegesre pirítom, közben meghámozom a burgonyát, felkockázom és a hagymához teszem, felöntöm vízzel, majd beletépkedem a mángold leveleket.
2. lépés a kezelés: Fűszerezem, majd addig főzöm, míg a krumpli megpuhul. Botmixer bevetése jön. Mondanám, hogy behabarom, de nem, ill. csak majdnem, tejföl-tej-keményítő háromszög, majd ezt is a leveshez adom, majd forrás után még pár percig rotyogtatom.
3. lépés végső simítások: végül belenyomok 2 gerezd fokhagymát.

Előtte:

Utána:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése