2015. december 21., hétfő

Kerekrépa krémleves

Kaptam kerekrépát otthonról (most lebuktam, aki tudja, hogy a kerekrépát, vagy más néven tarló répát szinte csak zalában használják emberi fogyasztásra is, az már kitalálhatta, hogy onnét származom), és mint minden újdonságot (tutti, hogy ezt sem ettem meg gyerekként...válogatós voltam, nem kicsit), ezt is elsőként krémlevesként próbáltam ki.



Hozzávalók: 
egy kisebb kerekrépa
1 krumpli
gyömbér
kurkuma
2 gerezd fokhagyma
só, bors, szerecsendió
zöldség alaplé (ha nincs, vízben feloldott leveskocka)
kakukkfű
tej, tejföl, liszt a habaráshoz

Duende receptjéből indultam ki, talán a mézet én kihagytam.
A kerekrépát könnyű hámozni, olyan kinézetre, mint a karalábé, de ízre, mint a retek, és van egy kicsi kesernyés utóíze. Aki odavan a rukkoláért (én nem), annak ez az étel duplán bejön. :)
A hagymát és a krumplit (természetesen hámozva és szeletelve mindkettő) kevés olajon megfonnyasztom, majd a répát is beledarabolva, felöntöm zöldség alaplével. Fűszerezem, majd amikor megpuhultak a zöldségek, összeturmixolom. Habarás előtt még kóstolom, ilyenkor még mehet bele kurkuma, kakukkfű. Behabarom, majd jól összerottyantom.
Mi lenmagolajjal meglocsolva fogyasztottuk.

2 megjegyzés: