2015. november 19., csütörtök

Klasszikusok - Lencsefőzelék

"Babona, babona, bab, lencse, 
Legyen benne szerencse!"


Hozzávalók:
500 g lencse
1 sonka megfőzve
borsikafű
szódabikarbóna
2 babérlevél
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma

A rántáshoz:
4 evőkanál olaj
4 evőkanál liszt

  A sonkát annyi órán át kell főzni, ahány kg. Tehát volt egy nem egészen egy kilós sonkám, azt nem kell csak kb. 50 percig főzni a víz forrása után. A főzővizében kell hagyni kihűlni. 
A lencsét beáztatom egy éjjen át, majd felteszem főzni, fele arányban sima csapvizzel, fele arányban a sonka főzővizével. Mivel a sonka vize sós, ezért csak módjával kell ezután sózni, gyakran kóstoljuk közben. A hagymákat megpucoltam, a vöröshagymát félbevágtam, és a lencséhez adtam. Mi megesszük a benne főtt hagymákat, ezért ha elkészült nem veszem ki belőle. Fűszereztem a babérlevelekkel, jó sok borsikafűvel és egy kevés szódabikarbónával. Utóbbi kettő állítólag megelőzi a későbbi gázképződést, és puffadást. :)
Amikor már majdnem puha a lencse, elkészítem a rántást, és berántom a főzeléket. Sokan tesznek bele pirospaprikát, én nem szoktam. 
Nagyon finom füstös íze lesz a sonkalétől. 
Csíkozott sonkával és friss, ropogós fehérkenyérrel tálaltam. 

3 megjegyzés:

  1. Imádom. :) Én is lencsét főztem ma, csak lencsegulyást csináltam. :))

    VálaszTörlés
  2. A te recepted alapján csináltam, csak belecsempésztem egy kis sonkásságot is. :)

    VálaszTörlés