"Babona, babona, bab, lencse,
Legyen benne szerencse!"
Hozzávalók:
500 g lencse
1 sonka megfőzve
só
borsikafű
szódabikarbóna
2 babérlevél
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
A rántáshoz:
4 evőkanál olaj
4 evőkanál liszt
A sonkát annyi órán át kell főzni, ahány kg. Tehát volt egy nem egészen egy kilós sonkám, azt nem kell csak kb. 50 percig főzni a víz forrása után. A főzővizében kell hagyni kihűlni.
A lencsét beáztatom egy éjjen át, majd felteszem főzni, fele arányban sima csapvizzel, fele arányban a sonka főzővizével. Mivel a sonka vize sós, ezért csak módjával kell ezután sózni, gyakran kóstoljuk közben. A hagymákat megpucoltam, a vöröshagymát félbevágtam, és a lencséhez adtam. Mi megesszük a benne főtt hagymákat, ezért ha elkészült nem veszem ki belőle. Fűszereztem a babérlevelekkel, jó sok borsikafűvel és egy kevés szódabikarbónával. Utóbbi kettő állítólag megelőzi a későbbi gázképződést, és puffadást. :)
Amikor már majdnem puha a lencse, elkészítem a rántást, és berántom a főzeléket. Sokan tesznek bele pirospaprikát, én nem szoktam.
Nagyon finom füstös íze lesz a sonkalétől.
Csíkozott sonkával és friss, ropogós fehérkenyérrel tálaltam.
Imádom. :) Én is lencsét főztem ma, csak lencsegulyást csináltam. :))
VálaszTörlésA te recepted alapján csináltam, csak belecsempésztem egy kis sonkásságot is. :)
VálaszTörlés:) :)
VálaszTörlés