Hozzávalók:
-egy doboz zabkeksz (215 g)
-50 g vaj
-2 evőkanál cukor
-1/2 teáskanál só
-1 teáskanál fahéj
30 dkg kristálycukor
75 g vaj
2 dl tejszín
1 marék dió
mogyoróolaj (elhagyható)
1 kg alma (5-6 db)
50 g vaj
1 teáskanál fahéj
400 g mascarpone sajt
1 tojás
75 g cukor
1/2 citrom leve
tejszínhab
A kekszet késes darálóban összetörtem, az olvasztott vajjal, és a fűszerekkel (só, cukor, fahéj) alaposan összedolgoztam. Belenyomkodtam egy 24 cm átmérőjű tortaformába, úgy hogy a szélén lehetőleg perem alakuljon ki.
A cukorból karamellszószt készítünk. Megolvasztottam egy magas falú edényben a cukrot, (1 evőkanál vizet is tettem hozzá), és amikor barnulni kezd, levettem a tűzről és hozzákevertem a vajat, és a tejszínt. Sistereg, bugyog, közben és össze is állhat keménnyé, de még úgyis főzni kell pár percet, akkor kiolvad a nagyja.
A diót kicsit megpörköltem egy kevés mogyoróolajon.
A vajat megolvasztom és a vékonyra szeletelt almákat kissé megfőzőm benne. Egy kis fahéjjal bolondítom.
A sajtot a többi hozzávalóval gépi habverővel kikeverem.
A sütőt előmelegítem 170 fokra, és rétegezem közben a tortát:
Dió, és alma jön. Majd a kikevert mascarpone sajt.
Fontos, hogy alacsony hőfokon 30-40 percig csak szikkasztom a tortát, hogy az ízek összeérjenek.
Tálalás előtt még min. 4 órát hűteni kell. Tejszínhabrózsákkal és dekorcukorkával díszítettem.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése