2012. szeptember 30., vasárnap

Zöldfűszeres kalács

Vendégposzt.

Anyum készítette ezt hétvégére, gyakran készül, mert finom és kész.  Ahogy néha a párom fogalmaz, az alma nem esett messze... :)

Hozzávalók a tésztához: 
3 dl tej, 1 evőkanál cukor, 5 dkg élesztő, szokásos módon a langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt
70 dkg liszt
1egész tojás  
1 tojás sárgája
1 kávéskanál só

Hozzávalók a krémhez: 
25 dkg puha vaj (nem helyettesíthető margarinnal!)
1 evőkanál szárított kapor
1 evőkanál szárított petrezselyem
1 evőkanál snidling
1 kávéskanál só
Természetesen sosem baj, ha van friss zöldfűszer, és lehet helyettesíteni másokkal is. Pl. bazsalikom, majoranna, oregáno...


Kicsit keményebb kelt tésztát készítünk, hamar megkel. A tésztát 2 cipóra osztjuk. Az egyiket vékonyan kinyújtjuk, a krém összetevőit jól kikeverjük, majd felét a kinyújtott tésztára kenjük és szorosan feltekerjük. Ostorfonással fonjuk a tésztarudat. A másik cipóból és a maradék krémből a fent leírt módon újabb kalácsot formázunk. Még egy kicsit hagyjuk kelni a tepsiben, tojással megkenjük a tetejét majd előmelegített sütőben sütjük. Magában, szőlővel, vagy éppen szalonnakockákkal isteni.



4 megjegyzés:

  1. Még sosem ettem kalácsot sós töltelékkel,de ez (is)nagyon tetszik:)Jöhet:))

    VálaszTörlés
  2. küldöm fénypostán, légy kedves nyisd ki az ablakot! :)

    VálaszTörlés
  3. Nyitva volt,de nem találtam semmit...viszont a férjem szája szegletében megbúvó cinkos mosolyból arra következtetek,hogy megette.S akkor biztosan ízlett is neki:))

    VálaszTörlés