2014. október 27., hétfő

Kolbász szalonnába göngyölve

Ez megint egy "nemisrecept". Inkább csak egy hasznos információ. Nekem újdonság volt, hátha másnak is az. A felvágottak, szalámik ára már úgy elszállt, hogy a kg-os ár helyett, a 10 dkg-t írják ki. Gondolom, ez is egyfajta marketingpolitika. Inkább nem fűzök hozzá megjegyzést.



Otthon ettem ilyet anyumnál, amúgy a fenyős multiban a húspultnál lehet megtalálni. 999 Ft/kg-ról leáraztak félárra, de talán rendes áron is megéri. Nekünk (2 főre) 2 reggelire és egy vacsorára volt elég a lenti mennyiség. Partifalatoknak is tökéletes egy salátával.
Ez a szalonnába csavart kolbászhús. Piros fehér zsineggel van átkötve.
40 dkg-t vettem kipróbálásra. Otthon sóban és színes borsban meghempergettem, és sütőzacskóban megsütöttem. Keletkezik húszsír is, ami plusz élvezet. Este sült, másnap reggel levágtam a zsineget, és vékonyan felszeltem. Finom, tudom mit tartalmaz (ellentétben pl. a párizsival), nem a megszokott, átlagos, és még jó az ár-érték aránya is.


2014. október 25., szombat

Vigyázz, mert megdöglik...7.

Unokaöcsém és sógorjelöltje fénykardoznak, éppen forgatják a következő STARWARS filmet, játszásiból.

Unokaöcsém felkiált a heves kardozás közben:
-Az erő velem van!
Mire a Sógorjelölt:
-Velem meg a fél falu!

:))))

Vigyázz, mert megdöglik...6
Vigyázz, mert megdöglik...5

2014. október 24., péntek

Sült túró gombóc

" A megértés legmagasabb formája, amit elérhetünk: a nevetés és az emberi együttérzés."
Richard Feynman


Hozzávalók: 
50 dkg túró
3,5 dl tejföl
4 tojás
12 dkg búzadara
1 citrom reszelt héja
8 dkg porcukor

A túrót villával összetöröm, és elkeverem a búzadarával, és két tojás sárgájával. A fehérjét habbá verem, (én tettem bele egy zacskó vanilíás cukrot, bár ezt nem írta a recept). Belereszeltem még a citrom héját. Száműztem a hűtibe kb. 1 órára. Ekkor hozzákevertem a habot, és gombócokat gyúrtam belőle.

A tejfölt elkevertem két tojással és a cukorral, majd nyakon öntöttem vele a gombócokat.

Sütöttem vagy 3/4 órát, alacsony hőfokon, nálam 4-es fokozat a gázsütőn.

Recept: Dolce Vita-tól

2014. október 22., szerda

Vaníliás keksz


Ezt a sütit az első babazsúron ettem, nekem is és a lányomnak is az első volt. Sőt még apának is az lett volna, ha ő nem dolgozik akkor. Az anyuka is imád alkotni a konyhában láthatjátok is a műveit a Gasztromankó oldalon.
Hát igen, ezt a sütit margarinnal készítettem. Nem vagyok büszke rá. Leszámítva, hogy majdnem műanyaggal készült, igazán fincsi lett. Tényleg. (a margarin 1 molekulában tér el a műanyagtól).

Hozzávalók:
25 dkg margarin (ha van rá lehetőség inkább a vajat javasolnám)
12 dkg cukor
2 zacskó vaníliás cukor
25 dkg liszt 
1/2 zacskó sütőpor

A puha margarinnal kikeverem a cukrokat, majd hozzákeverem a sütőporos lisztet. Eredetileg habzsákból kellett volna kinyomni kis karikákat, de annyira sűrű a massza, hogy nekem elszakadt a habzsák zsákja. :( Mondjuk, ilyen 1-szer használatos volt. Így inkább szalámi alakúra sodortam, kicsit hűtibe száműztem, csak hogy könnyen szelhető legyen, és korongokat vágva, sütőpapíros tepsin sütöttem. Elterül rendesen, és nekem nagyon édes is lett, de eltelt egy hét, és még mindig ropogós.






2014. október 20., hétfő

Cékla saláta

" A jó ima ezért mindig megtérés, mindig a hazatalálás csodája, s a legszentebbek ajkáról éppúgy, mint a legbűnösebb ember szájából. És valójában: nincs is más ima, csak ez; amikor a tiszta jót, nemcsak kérjük, de el is merjük fogadni Istentől; a hazatalálás imája, a kenyéré, amire - tudjuk - az ég minden angyalai térdet hajtanak."

Pilinszky János

Hozzávalók: 
1 kisebb cékla
1/2 alma
1-2 teáskanál ecetes torma
2 nagy evőkanál tejföl
majonéz
só, bors, cukor
1/2 citrom leve

A tejfölből, majonézből és a fűszerekből egy mártást készítek, majd ebbe reszelem bele a meghámozott céklát és a (szintén meghámozott) kimagozott almát.
Én a négyszögletű reszelő nagyobb lyukú oldalát használtam.

Ezek a színek...

Recept: Innét

2014. október 17., péntek

Marcella messze földön híres dió tortája

DoromBéni egy nagy lapos kövön sütkérezett egy tucat gyíkocska társaságában, és persze Gyuszi Nyuszi, és Marci, a mókus sem hiányozhatott a patak parti iddogáló helyről. Nagy sztorizgatásokban voltak éppen, amikor Marci ezt mondta,
-Igen, ez akkor történt, amikor az asszony megsütötte a ...
-Tudjuk, a MESSZE FÖLDÖN HÍRES DIÓ TORTÁJÁT! - kiabálta Gyuszi és Béni. Béni még egy mérgeset csapott is a farkával, mire a gyíkocskák eliszkoltak.
-Most miért? - tárta szét a mancsait Marci.
- Kedves barátom, már annyit emlegetted ezt a tortát, de enni még nem ettünk belőle. Tudod, amikor húsvétkor megsütöttük a répatortát, akkor is mondtad. - Szólt Nyuszi.
-Valóban? - kérdezte Marci megszeppenve.
Ekkor ért a patakhoz Cukorka, a cicalány (rendes nevén Cukorborsó, de a faluban mindenki így becézi: Cukorka), és lihegve mondta.
-Gyertek gyorsan, Matildának kisborja lett, Reszkess, már teleugatta a falut a jó hírrel.
Szedte lábát a nyuszi, de még hátrakiáltott - Te, Marci, szólj az asszonynak, ez az igazán jó ok az ünneplésre!- és már futott is üdvözölni a kis közösség új lakóját.
Így esett, hogy Reszkess, a németjuhász portáján nagy sürgés-forgás volt a hétvégén. Matilda gazdasszonya unokázni ment a városba, miután a helyi állatorvos megnyugtatta, a kisborjú jól van, Matildával egyetemben.
-Marci, drágám, akkor ellenőrizzük, minden itt van-e a sütéshez- mondta Marcella, kissé félve, hiszen emberlakon még soha sem sütött.
Rozi, a tyúkanyó felajánlott 3 tojást, Karcsi, a molnár kutyája biztosította a 260 g lisztet. Hanna és Panna, a két kisegér kimért egyszer 150 g, majd még 60 g cukrot, Katica hozta a 3/4 csg sütőport, Matilda szívesen adott 1,15 dl tejet, hiszen van elég a kis Bimbónak. Még kellett 1,15 dl étolaj, és 1-1,5 evőkanál cukrozatlan kakaópor. Hanna és Panna a liszttel elkeverték a kakaót és a sütőport. Cukorka felajánlotta, hogy összeállítja a tésztát. (Tészta recept: Tálalótól)


A tojásokat szétválasztotta, és a fehérjével felverték az 60 g cukrot, A sárgájával meg a 150 g cukrot. Ehhez jött a tej és az étolaj, majd a lisztes keverék (liszt, kakaó, sütőpor). A végén már csak fakanállal óvatosan hozzákeverte a felvert tojásfehérjét is. Egy 24 cm-es kapcsos tortaforma aljára kör alakú sütőpapírt tettek, erre halmozták a tésztát, és 4-es fokozaton 45 percet sütötték. (180 fok 30-35 perc, tűpróbával egy jobb sütőben) Közben Marci és Marcella, sőt még Ropi is, a gyermekük, bontotta és darálta a diót,
Marcella aztán a krémnél ismét átvette az irányítást.
3,5 dl édesített cukrászhabot felvert jó keményre, ebbe öntött (kb. 20 dkg) darált diót, amibe kevert Hanna 2 evőkanál cukrot. 10 dkg olvasztott vaj is került bele, no meg 2 lötyintés rumaroma. Na jó, egy csipetnyi fahéj sem fog ártani bele. Cérnával elvágták a tortát 2 helyen, így 3 lap keletkezett.
Marcella nagy szakértelemmel megtöltötte a tortát, 3 egyforma részre osztva a krémet, 2 rész a belsejére, 1 pedig a díszitéshez.  Egyenlőre az oldalát igen, de a tetejét még nem vonta be a diókrémmel. Ekkor alul-felül megfogta a tortát, oldalra fordította és forgatta, miközben Marci darált diót szórt az oldalára, ami a krémbe ragadt. Igazán látványos lett.
Ezután fedte be a tetejét is. A maradék 1,5 dl cukrászhabot is felverte, habzsákba töltötte a díszitéshez. Marcella igazán elégett lehetett, a torta fenséges lett. Mindenkinek jutott belőle, és dicsérték is rendesen. KoromBéni bajszán egy kis maradék habbal szunyókált az ablakpárkányon. Gyuszi Nyuszi hátba veregette barátját Marcit és így szólt:
-Most már értem miért hívod ezt messze földön híres diótortának.


2014. október 16., csütörtök

(Rumos) Dió Torta

" Könnycsepp a szempilládon este:
én vagyok.
Én vagyok az a kíváncsi csillag,
mely rád kacsingat
és rád ragyog.

A csók, a csókod, az is én vagyok,
Végigálmodom az álmodat, 
ölelésedben én epedek el,
csak én tudom minden kis titkodat.

A kulcs vagyok, 
mely szíved rejtett zárjait nyitja, 
s a nyíl vagyok, amely sivítva
holttá sebzi vágyad madarát.

A dal vagyok, mely belőled zokog
holt mámorok tört ívén át az éjbe:
s én vagyok az a sápadság, amit 
éjfél után, ha bálból jössz haza,
rád lehel a sarki lámpa fénye."

Wass Albert: Mert nagyon szeretlek


Ez lett az első apa-torta. :) 

Recept holnap. 
...

2014. október 15., szerda

Kiskanál - Házi joghurt

Natúr joghurtot elsőként magunknak készítettem, és bodzalekvárral ettük. Aztán mikor már a kisember is ehetett neki készítettem.


Hozzávalók:
tej (ha lehet házi) (kevesebb, mint 1l, nálam a termosz beltartalma határozza meg)
natúr joghurt (kb. 4-5 evőkanálnyi)
termosz

A házi tejet felforralom, és visszahűtöm kb. 40 fokra. Ezt úgy tudom ellenőrizni, hogy beledugva az egyik ujjam, még meleg, de nem kell azonnal kirántanom és a fülemhez dugni. ( A fül jó hővezető). 
Egy termosz aljába kanalazom a joghurtot, és hozzáöntöm a meleg tejet. Rácsavarom a tetejét, és próbálom 4-5 órán át ebben a melegben tartani. Párnákkal körül lehet bástyázni, ha jó az idő napra kitenni. 
Voálá, kész is joghurt. Még langyos, pont jó a babapocinak, felnőtteknek még be lehet tenni a hűtibe. 
Az én lánykám nagyon szereti. :) Csak így natúr, nem kell bele semmi. 

2014. október 13., hétfő

Baconbe csavart csirkemáj puliszkával

Nálunk minden ősszel van egy kis bográcsozás a lakótelepen. Lehet kóstolgatni is.
Sőt még versenyeznek is a főzőcskézők. Tavaly épp valami nagyon fincsit kanalaztunk a párommal, mikor kiderült, hogy amit eszünk, az lett a közönségdíjas étel.
Idén mentem körbe a bográcsok között, és kérdezgettem a szakácsokat mit főznek. Az egyik helyen kérdezem a mamókát mi készül, azt mondja lecsó, puliszkával. Mondom köszönöm, és mennék tovább, mire utánam kiabál a néni, fogalma sincs mi az a puliszka, igaz? Mondom, de, tudom, mi az, sőt még szoktam is csinálni. Na, erre nem számított. No de mi az a lecsó?!? :))))

Hozzávalók: 
50 dkg csirkemáj
20 dkg bacon, szeletek - nem a kockára vágott :)))

Rém egyszerű. A májat kisebb darabokra vágom, a szalonnát félbevágom, és minden egyes szalonnába becsomagolok egy májdarabot. Vajas papírral ( nem dobom el a vaj csomagolását, hanem a ráragadt vajat szétkenem a tepsin) kikenem a tepsit, lerakosgatom a tekercselt májakat, és jól megsütöm.

Puliszka receptje:  itt

A puliszkából virág alakú szaggatóval vágtam ki darabokat, és erre ültettem a májakat.



2014. október 11., szombat

Kiskanál - porridge gyümölccsel

"Az anyaság szárnyakat ad!"
N.D. Redbull után szabadon :)

Amikor először készítettem Neki, nem sok reményt fűztem hozzá. Aztán ette becsülettel. Az a tévképzetem támadt, hogy előző életében angliában élt, és még halványan megvannak az ízélmények. :)
Ez a zabpehelykása állagra olyan, mint a puding, íze nem sok, ezért is kell mellé valamilyen gyümölcs.
Nálunk ha van zöldalma, ez a savanykásabb, az nagyon megdobja.

Hozzávalók: 
2 dl forrásban lévő víz
2-3 evőkanál apró szemű zabpehely
1/2 zöldalma hámozva, magozva, kis kockákra vágva

Egy kislábosban felteszem a vizet forrni, amikor gyöngyözik beleszórom a zabpelyhet, és kicsit főzöm. Kb. addig, míg olyan "nyákos" lesz. Ekkor a gyümölccsel együtt turmixolom, és még melegen megetetem a Kisbabámmal. Ezt már 6 hónapos kortól lehet adni, mi nemrég kezdtük el, kiváltandó az uzsonnát.
Én nem teszek bele cukrot, sem fahéjat, de felnőtteknek simán el tudom képzelni mazsolával, dióval és persze tejjel készítve.


2014. október 7., kedd

Kiskanál - Brokkoli főzelék sajttal

Az én kicsi lánykám már főzeléket is eszik. Ha kedvére valót főzök, úgy nyitogatja a kis száját, mint egy kis vércse. Szerencsés vagyok, hiszen szereti a pocakját, és eszik rendesen. Amikor elfogy és üres a kis tálka, megmutatom neki, ő pedig csendben tudomásul veszi, hogy nincsen több.



Hozzávalók: 
1 krumpli
2 kicsi rózsa brokkoli 
1 kiskanál extra-szűz olívaolaj
1 darabka sajt

A krumplit meghámozom és kis kockákra vágom, a brokkolit megmosom, és még kisebb rózsáira szedem. Együtt megpárolom, és turmixolom 2-3 evőkanálnyi főzővizzel. A tetejére öntöm az olajat és reszelem a sajtot.


2014. október 5., vasárnap

A fény, az fény, köszi Prometheus!

Jönnek a rövid nappalok, a korai sötétedés, a forró teák, kakaók, a bújós takarók, filmnézős esték, és a gyertyák, vagy a kandalló tűze. Most nevetni fogtok, de nekünk a tv-n van egy alkalmazás, ami egy működő kandallót mutat. Romantikus estén veti be a párom, bár néha megijedek, ki lehet az, aki rak a tűzre, ha csak kettesben vagyunk... :) (Komolyan, benyúl egy kéz, és bedob egy fahasábot, zseniális!)

Fénylények vagyunk, szükségünk van fényre. Azért kell éjjel aludnunk, mert a csillagok energiáiból feltöltjük fényelemeinket.