2014. szeptember 19., péntek

Paprika lekvár



"Jól tudom: a fényt a szemem itta, a dalt a fülem fogta, a simogatást a kezem érezte, szép utakon a lábam vitt, és a gondolatok a fejemben születtek, mint az ég távoli villódzása, de mindezt a szívem gyűjtötte össze, és belőle lett minden, ami SZERETET."

Fekete István

Hozzávalók: 
Bruttó 3,40 kg piros húsú paprika, nettó 2,60 kg (főleg kápia, de volt benne más típusú is)
6 emberes vöröshagyma (kb. teniszlabdányi)
1 evőkanál só
1 dl fehérbor ecet (lehet almaecettel helyettesíteni)
4 gerezd fokhagyma
4 evőkanál étolaj (lehet olíva is)
2 kicsi konzerv paradicsom
3-4 evőkanál cukor (kóstolásnál kiderül mennyi az annyi)
1 anyuka -segítségnek :)

Az én anyum képes volt 220 km-ről felhozni az előre megmosott, lecsumázott, egyen darabokra vágott pirospaprikát, amikor mondtam, hogy paprikalekvárt szeretnék elrakni, de itt a fővárosban 3-400 Ft kilója, otthon meg 200 Ft alatt van. Hát így kezdődött.



Aztán felrakta a legnagyobb fazekamba a paprikát, és a gerezdekre vágott hagymát. Alá öntött 1 dl vizet, jól megsózta, majd a só elvégezte a maga dolgát. Összeesett a rengeteg paprika, és engedett annyi vizet, amiben szépen megfőtt. Amikor puha lett, nekimentünk a botmixerrel, de nem voltunk megelégedve az eredménnyel, hiszen a héja még darabokban érezhető volt. Így aztán hozzáöntöttük a paradicsompürét, az ecetet, olajat, cukrot, és ment át részletekben a turmixgépbe. Ott már szép egynemű, krémes lett. Ezután még egyszer fel kellett főzni, kb. forrástól számított 5 perc, állandó kevergetés javasolt, mert köpköd.
Tiszta üvegekbe töltöttük, rá a fólia, rá a kupak, fejre állítottuk pár percre, és száraz dunsztban töltötte az éjszakát. Elvileg a kupak és a fólia közé még mehetett volna egy késhegynyi szalicil /üveg, de nem kaptam, így ez a tartósítási eljárás elmaradt.
10 kicsi üvegnyi jött ki ekkora adagból. A kicsi üveg jelen esetben bébiételes, pestós, vagy tormás üveg volt előző életében.
Persze kérdezhetnétek mire használjuk ezt a lekvárt? (Nem édes, kifejezetten pikáns)
Mi kenyérre kenjük. Isteni! Nálunk így el is fogy. Persze lehet tenni gulyáslevesbe, pörköltbe, halászléhez, paradicsomszósz-os "olaszos" ételekhez, lehet mártogatós zöldségekhez, vagy grissinihez. Húsok mellé is el tudom képzelni.

2014. szeptember 17., szerda

Steak burgonya



"Este van, este van,
édesapa fáradt-
aranyhajú lányom,
te bonts nekem ágyat.

Szelíden te simítsd
puhára a vánkost,
ágyam szélire is
te ülj ide mármost.

Homlokomon a bú
nagyon elborongott, 
kicsi száddal róla
 leheld el a gondot.

Virágfejecskédet 
hajtsd szívem fölébe,
nevess éjszakára
csillagot beléje.

Mesélj is majd egyet
szegény apukádnak,
úgy mintha mesélnél
a hajasbabának:

"Volt egy szegény ember
nagy Meseországban,
nem volt mása csak egy
aranyhajú lánya..."

Móra Ferenc: Este

Ismét egy "nemisrecept". 
Hozzávalók:
Burgonya
olaj
sült krumpli fűszersó

A burgonyát NEM hámozzuk meg, csak jól levakarjuk róla a sarat, gerezdekre vágjuk és forró olajban kisütjük. Sült krumpli fűszersóval ízesítjük. 

2014. szeptember 12., péntek

Tavaszi rizsestál

"Ma imádkoztam érted, és tudom, hogy Isten meg kellett, hogy hallgassa. Éreztem a választ a szívemben, bár Ő nem szavakkal beszélt. Nem kértem gazdagságot és hírnevet, tudtam, hogy téged ezek nem érdekelnek. Sokkal tartósabb kincseket kértem Tőle. Azt kértem Tőle, hogy legyen melletted minden új nap kezdetekor. Hogy adjon neked egészséget, áldjon meg, és küldjön neked barátokat, akikkel együtt járhatod az utadat. Boldogságot kértem számodra a kis és nagy dolgokban egyaránt. De leginkább szerető gondoskodásáért imádkoztam."

Elisabeth Elliot

Ez egy olyan "nemisrecept". Amikor nincs semmi ötletem, hogy mit főzzek, semmi érdekes nem lapul a mélyhűtőben, akkor ilyenek készülnek.

Hozzávalók:
fél csirkemell
kevés olívaolaj

kevés szójaszósz

két bögre rizs
4 bögre víz
leveskocka
borsó, kukorica, bébirépa

A csirkemellet kis kockákra vágom, sózom és bepácolom az olaj és a szójaszósz keverékével. Kicsit állni hagyom, majd kisütöm.

A rizst kevés olajon megpirítom, hozzáöntöm a vizet és a zöldségeket, beledobom a leveskockát és készre párolom. Összekeverem a hússal és tálalom.



2014. szeptember 4., csütörtök

Vers mindenkinek :)

Megy az egyik közösségi oldalon egy játék. Meghívásos alapon működik, és ha meghívnak, felvésheted a kedvenc versed (itt vannak már eltérések, van aki ragaszkodik a magyar vershez, de ez nem általános) és meghívhatsz még pár embert, akiknek kiváncsi vagy a kedvenc versére. Ott olvastam ezt a verset, - és még sok mást is, ami megfogott, megérintett és gyönyörű volt - de ez valami kedves bájjal és finom humorral átszőtt szöszenet. Fogadjátok szeretettel:

Varró Dániel: Limerickek

Lakott egy kisbaba Veszprémbe,
egy reggel cukornak lett nézve.
Kávéba bétetten
megitták véletlen.
Túlzottan cuki volt vesztére.

Lakott egy kisbaba Vácott,
folyton a macskával játszott.
Kapott egy plüsst:
"Inkább ezt üsd!"
Azt hitték, arra majd átszok...

Lakott egy kisbaba Ukkban, 
azt hitte, fülén is luk van.
Fülébe is szórt hát
robbanós cukorkát.
Azóta esőben pukkan.

Szájába vett mindent Eszterke,
szülei türelmét tesztelte.
Lenyelt egy pendrive-ot,
Azt mondták: "Ez már sok.
Eszterke, ne számíts desszertre!"

:)



2014. szeptember 2., kedd

Joghurtban pácolt csirkecomb

"Semmiért ne aggódjatok, 
hanem imádságban és könyörgésben
mindenkor hálaadással
tárjátok fel kéréseiteket
Isten előtt" 
Filippi 4,6
Az idézetet Mamkánál láttam meg, és megérintett. Köszi.


Nagy kedvenc most nálunk. Mindenképpen friss csirkéből ajánlom, akár szárnya, akár combja, mert fagyasztottból nem lesz olyan puha.

Hozzávalók:
12-13 db csirkeszárny, vagy csirke alsó-felsőcomb vegyesen FRISS (nem fagyasztott)
1 nagy natúr joghurt (készült már házi joghurttal is)

2-3 gerezd fokhagyma
1 teáskanál pirospaprika (aki szereti, annak chili)
színes bors

A húsokat előkészítem. Ha szárny, vagy jógaülésbe ültetem, vagy levágom a végét, és alaplevet főzök belőle. Ha az alsó-felsőcomb egyben van, akkor kettévágom, mert így jobban átjárja a pác. Besózom a húst.
Egy tálba öntöm a joghurtot, ebbe jön egy kis pirospaprika, és a foghagyma apróra vágva, vagy átnyomva fokhagymanyomón. Mi szeretjük nagyobb darabokban. Elkeverem a pácot, és a húsokat beleteszem. Megy 1-2 órára lefedve a hűtőbe.

Ezután már csak vajas papírral kikenek egy tepsit, és bele rakosgatom a húsokat, ráöntöm a maradék joghurtos pácot, és színes borsot darálok a tetejére.
1-1,5 óra alatt belül puhára, kívül ropogósra sütöm, közben kétszer megforgatom, hogy minden oldalán megpiruljon. Köretnek most burgonya krokettet választottam.